Nejčerstvější letošní lahůdka se jmenuje HYDRO 6/08 – divoké řeky Francie. Do velkého hrnce nasypeme oblázky, kamenné bloky i celé skalní masivy. Zalijeme čistou vodou a pořádně promícháme. Dále přidáme hluboké kaňony a pořádný kus centrálního masivu. Zasypeme levandulí a nakrájeným sýrem, hodně podlijeme červeným vínem a dochutíme kapkou pastisu. Postupně zahříváme na prudkém slunci. Jako přílohu můžeme zvolit hladinu některého ze světových moří.
Nejčerstvější letošní lahůdka se jmenuje HYDRO 6/08 – divoké řeky Francie. Do velkého hrnce nasypeme oblázky, kamenné bloky i celé skalní masivy. Zalijeme čistou vodou a pořádně promícháme.Dále přidáme hluboké kaňony a pořádný kus centrálního masivu. Zasypeme levandulí a nakrájeným sýrem, hodně podlijeme červeným vínem a dochutíme kapkou pastisu. Postupně zahříváme na prudkém slunci.Jako přílohu můžeme zvolit hladinu některého ze světových moří. Chladnější severskou s příchutí Lofotských ostrovů nebo norského pobřeží. Pro velké jedlíky se doporučuje pikantnější Tasmanovo moře. Vše nakonec ozdobíme bohatou oblohou a podáváme přímo do schránky a nebo do vodáckých prodejen.
Hned potom, co si smlsnete na pravidelném HYDRObulváru vám naservíruje zkušený šéfkuchař Rosťák první Francouské delikatesy. Říčky jako Guisane, Durance, Gyronde a další patří mezi vybrané pokrmy, které nabízejí Francouzské Alpy. Vybere si každý podle chuti. Můžete přikusovat čerstvou bagetku.
Další vybraná směs trochu ostřejší chuti je hned na následujících stránkách. Kuchař Břeh nám nabízí k ochutnávce francouzskou krásku Ubaye a její divoké setry. Břehovo vyprávění o masáži ve válci na řece Grand Riou de la Blanche výborně ladí s míchaným salátem z čerstvé čekanky s bohatou zálivkou.
Kulinářské zážitky z Francie pokračují zákuskem z kaňonu řeky Verdon, který na vlastní oči připravil Tomáš Hamouz. Moučník není úplně sladký, jak by se mohlo na první pohled zdát a než ho dojíte připraví vám nejednu horkou chvilku. Napínavé. Na odlehčení a vytrávení doporučuji Vojtovu skleničku červeného s nádechem Jižní Francie. Najdete ji na dalších stránkách a můžete si vybrat hned z několika osvědčených značek Centrálního masivu. Doubs, Bouble, Allier, Clamouse jsou přesně ty lehké drinky, které potřebuje váš žaludek před konzumací dalších pochutin.
Za mořskými plody se vydejme do Norska. Ondra Nikl pro vás uvařil rozhovor s Lumírem Drápalem, který jako první Čech obeplul západní pobřeží. Na cestě strávil 93 dní a urazil pěkných 2690 km a zkonzumoval přes 50 kg potravin.
Něco kalorického určitě najdeme v článku Na divokém západě. Jan „Zajíc“ Lásko v Kalifornii hodně smažil a mezi ty nejostřejší gurmánské specialitky, na které je Zajíc odborník, zařadil takové věhlasné libůstky jako jsou Cherry Creek, Little White Salmon a další vypečený mňamky.
Tradiční Rakouský pokrm servíruje Jakub „Čuro“ Němec. Jak znám Čura, nechybí v něm spousta špeku, a tak se můžete pěkně promastit velkou porcí reportu ze závodu Adidas Sick Line – Extreme Kayak Worlds. Spláchněte tuplákem kvasnicového piva.
Pořádnou a těžko stravitelnou porci mořské vody umíchal Justin Jones. Ten se minulý rok 13. listopadu vydal na transoceánském deblkajaku přes Tasmanovo moře z australského Forestu do novozélandského New Plymouthu. Z plánovaných 2200 km ujeli 3318 km a na moři strávili 62 dní. Článek spořádáte na posezení.
No a to samozřejmě není všechno holenkové. Kdo chce ještě pořádnej nášup, jistě si ho v novém Hydru najde. Nechybějí pravidelné rubriky, další díl kroniky AKC. Sám HYDROšéfkuchař Honz přivezl z letošní výstavy Kanumesse spoustu novinek. Jen tak na zobání k televizi, ideální. Los Pádlosí team se tentokrát vydal za netradičním seakajakingem a přináší i úplně vorecenzovaný DVD Source. No ale vy už jste jistě lační po HYDRU a tak vás nebudu dýl zdržovat. Hybaj pro HYDRO 6/08 a dobrou chuť.
Až se všech těch laskomin pořádně dosyta nadlábnete, vzpomeňte také na své lačnící kamarády, na to, že se blíží Vánoce a že je tedy čas být trochu štědří. Právě ted je totiž ta pravá chvíle někomu udělat velkou radost a zasytit jeho pádlovací apetit dalším HYDROročníkem. A že po jídle by se člověk neměl příliš namáhat, HYDRO Vám to všechno náramně usnadnilo. Stačí pár kliknutí a máte zařízené vánoční dárky pro celou velkou vodáckou rodinu. Co třeba takhle někomu darovat epesní Warmpeace HYDROpulovr z Polartec PowerStretch? Nebo snad radši originální HYDROtričko, či Kayak Session s DVD? Je to jen na Vás.
Veselé HYDROvánoce!
Stalo se to celý kousek od Jiřího z Poděbrad (akorát na rozhraní se starym Žižkovem). Ukradli to z domu … máme tam takovou komoru, do který se jim podařilo dostat a šlohli to co bylo nejvíc na ráně. Stalo se to asi kolem čtvrtý odpoledne – servírka z pizzerie, která má okno akorat na náš vchod, viděla jak nějaký dva kluci (prej se psem) vychází z našeho vchodu se žlutou lodí.