Články


Kapky
V Praze – Troji se opět pojede o medaile v září na mistrovství Evropy vodních slalomářů

V Praze – Troji se opět pojede o medaile v září na mistrovství Evropy vodních slalomářů

foto: Jan Homolka, Kanoe.cz Nejdřív se zdálo, že o plánované hlavní vrcholy sezony vodní slalomáři letos přijdou. Ale po úspěšném jednání se zrušené mistrovství Evropy v Londýně na olympijské trati Lee Valley přesune na trojskou slalomovou dráhu, a to v původně plánovaném termínu Světového poháru, 18. až 20. září 2020. „Je nám velkou ctí, že se v Praze – Troji utkají závodníci opět o velké medaile. Na pátečním jednání ECA se rozhodlo o přidělení pořadatelství České republice, za což jsme velmi rádi,“ řekl ředitel organizačního výboru Jiří Rohan. Pro české závodníky to bude skvělá příležitost opět zabojovat o evropské medaile. Z loňského šampionátu obhajují evropské tituly kajakáři Amálie Hilgertová a čerstvý tatínek Vít Přindiš. „Stejně jak pro závodníky, tak i pro nás je to nová výzva, ale věřím, že i v krátkém čase se nám podaří připravit skvělou sportovní akci a nabídnout závodníkům motivaci a jasný cíl letošní sezóny. Je velmi povzbuzující, že jak naši partneři, tak členové organizačního výboru se rozhodli jít do této akce i přes problémy se současnou, jak všichni věříme doznívající, koronavirovou dobou,“ dodal Rohan. Pražská Troja tak bude podruhé v historii (v ČR potřetí) hostit kontinentální šampionát. ICF Světový pohár ve vodním slalomu se ale na umělou slalomovou dráhu v Troji opět vrátí, a to již začátkem června 2021, tedy ještě před novým termínem olympijských her v Tokiu. ME v Praze – Troji bude také jedním z nominačních závodů olympijské kvalifikace vodních slalomářů.

Turistika
Víkendová plavba po příjemně meandrující řece Opavě

Víkendová plavba po příjemně meandrující řece Opavě

K úsekům našich řek, s nimiž se dá počítat i v létě, patří dolní Opava mezi městem Kravaře a ústím do Odry v Ostravě. Vzhledem k jeho délce, která není ani 30 km, by nebyl velký problém sjet ho během jednoho dne. Pokud se ale nechceme nikam hnát, můžeme tu strávit pohodový vodácký víkend a tohle byl přesně náš plán.

Recenze vodáckého vybavení
RECENZE: Waka Steeze Combo – dva povedené kajaky v jednom

RECENZE: Waka Steeze Combo – dva povedené kajaky v jednom

Waka Steeze je unikátní kajak, protože z něj lze udělat creekovku nebo riverunner s úzkou a plochou zádí. Takové pokusy už pár výrobců v minulosti předvedlo. Leckdo si asi vzpomene na lodě Transformer od Wave Sportu, kde se přidělávaly různě dlouhé špice nebo na velmi zvláštní kajak FX od Daggeru, kde se dal přidat objem pomocí plováků na přídi a zádi. Nic z toho se ale nechytlo. Až nyní to znovu zkouší Waka a je třeba říct, že jejich provedení vypadá, a předesílám, že i funguje, o poznání lépe.

Zajímavosti
Jak vodácké firmy pomáhaly během koronavirové pandemie

Jak vodácké firmy pomáhaly během koronavirové pandemie

Koronavirová epidemie se v Česku rozjela poměrně rychle a prvotní šok byl veliký. Nikdo nic nevěděl, kupily se zákazy a nařízení a do toho všeho republika trpěla kritickým nedostatkem ochranných pomůcek. Do jejich výroby se zapojil, kdo mohl, včetně některých vodáckých firem či institucí. Podívejte se, jak konkrétně některé z nich pomáhaly. Jsme na ně pyšní!

Kapky
Další možnost volného ježdění na Trnávce!

Další možnost volného ježdění na Trnávce!

Všichni příznivci divoké vody dejte velký pozor, skvělá věc se podařila! Stavidla vodní nádrže Trnávka se znovu otevřou a kanál tedy bude opět v provozu a k dispozici pro volné ježdění a trénink, tentokrát o víkendu 20. a 21. června.Voda poteče v sobotu dopoledne od 10 do 12 hodin a odpoledne od 14 do 17 hodin. V neděli pak od 9 do 13 + hodina na závod raftů.Splavenka pro malé lodě se bude prodávat za 250,- Kč / loď, pro rafty za 400,- Kč / raft.

Kapky
Rychlostní kanoisty prověří červnové testy, mezinárodní závody jsou v plánu na září

Rychlostní kanoisty prověří červnové testy, mezinárodní závody jsou v plánu na září

foto: Kanoe.cz První velké měření sil čeká reprezentanty v rychlostní kanoistice v Račicích při svazových testech od 12. do 14. června. Představit by se měla kompletní domácí špička včetně kajakářů Josefa Dostála a Radka Šloufa a kanoistů Martina a Petra Fuksových. V pátek 12. června jsou na programu závody v již kvalifikovaných mužských olympijských disciplínách, a to na kajaku, kanoi, deblkajaku i deblkanoi na kilometru. V sobotu se pojedou pětistovky, kde je v plánu i ženská deblkanoe, taktéž olympijská disciplína. Neděle nabídne souboje na dvoustovkách. Trojnásobný olympijský medailista, kajakář Josef Dostál se chystá na všechny individuální disciplíny i na deblkajak s parťákem Radkem Šloufem. V testech v posledních dnech zajížděl časy jako v roce 2014, kdy se stal mistrem světa na singlu i čtyřkajaku na kilometru. Zkouší i prodloužené pádlo, které mu v tréninku vyhovovalo. Kanoista Martin Fuksa pojede v Račicích všechny disciplíny na singlu i na deblu. „Těším se na souboj s bráchou,“ podotkl. Testy samotné pro něj takovým lákadlem nejsou. „Užívám si bezstarostný trénink doma, a to mi momentálně vyhovuje. Co se týče závodů, mám jiné cíle, než jsou testy. Mistrovství republiky je jasná věc, na to se moc těším.“ Republikový šampionát na přelomu července a srpna bude zároveň nominací na jediné mezinárodní seniorské akce v programu na tuto sezonu. Od 23. do 27. září se má v maďarském Szegedu uskutečnit mistrovství světa v neolympijských disciplínách a Světový pohár v těch olympijských. V září by měla proběhnout regata Olympijských nadějí pro mládežnické závodníky. Jasnější podobu již dostal i kvalifikační systém na olympijské hry v Tokiu. Olympijská dokvalifikace proběhne od 12. do 13. května 2021 v Szegedu. Posledních šest míst na singlech se rozdělí na Světovém poháru v sibiřském Barnaulu od 19. do 23. května 2021.

Pozvánky na akce
Zapojte se do dvoudenního maratonu Lipno Tour 2020 plného nezapomenutelných zážitků!

Zapojte se do dvoudenního maratonu Lipno Tour 2020 plného nezapomenutelných zážitků!

foto: Water Tour 2019, www.slaviapojistovnasportteam.cz Zapojte se do jedinečného závodu na vodě Lipno Tour 2020 a zažijte léto, jak má být!

Pádler TV
Jedinečný vodní systém delty Dunaje z paluby packraftu

Jedinečný vodní systém delty Dunaje z paluby packraftu

Vnitrozemská delta Dunaje, která se nachází na slovensko-maďarských hranicích blízko Bratislavy, si žije svým vlastním životem. Téměř uzavřený ramenní systém obklopuje husté rákosí či neprůchodné porosty topolů. Obživu místní bohaté fauně i floře v průběhu měnícího se ročního období přinášejí životodárné záplavy. V hejnech hnízdícího vodního ptactva lze zahlédnout vzácné volavky bílé a purpurové, elegantní černé čápy, plaché kvakoše noční nebo majestátní orly mořské. Působivé video a fotografie z prostředí tohoto jedinečného přírodního fenoménu a vodního systému zachytil fotograf Martin Zilka. Kromě videa mrkněte na více fotografií a celý článek z pádlování po deltě Dunaje.

Kapky
Vodácká trika a mikiny od Padluj.com

Vodácká trika a mikiny od Padluj.com

Každý správný vodák by měl chodit jako vodák i oblečený. Mysleli na to třeba v kajakové škole Padluj.com a připravili vodácká trika a mikiny. Ty je možné zakoupit nebo je získat účastí na některém z kajakářských kempů, které škola nabízí. A kdybyste nevěděli, tak potisk vznikl ve spolupráci s předními odborníky v oboru kardiologie, kteří na vzorku několika kajakářů zkoumali, jak se jim mění srdeční rytmus při pohledu na pořádné vlny.

Kapky
Vodní slalomáře čeká v létě boj o olympiádu

Vodní slalomáře čeká v létě boj o olympiádu

foto: Kanoe.cz Vodní slalomáři mají znovu k čemu vzhlížet. Druhá část olympijské nominace se uskuteční o víkendech 25.–26. července ve Veltrusech a 1.–2. srpna v Troji v rámci české nominace. Kritéria olympijské nominace zůstávají v původním znění. „Myslím, že každý je rád, že se rozhodlo o nějakých konkrétních závodech, datech, což je pozitivní samo o sobě. Věřme, že do toho zase nespadne žádná pandemická situace. Hrozně se na závody těším,“ reaguje na rozhodnutí světový šampion z roku 2013 Vavřinec Hradilek. „Je skvělé, že letos máme vrchol sezóny. Rozhodnutí je naprosto logické a z mého pohledu správné,“ děkuje za nový cíl trenérské radě aktuální mistr světa Prskavec. „Sezóna má najednou náplň a dává smysl. Trénovali jsme na vrchol, který nebyl, a najednou je. Což je skvělé,“ přidává se i kanoistka Fišerová. Aktuální mistryně Evropy kajakářka Amálie Hilgertová tolik nadšená není: „Jsem trošku překvapená, protože jsem čekala, že se o olympiádě bude rozhodovat až příští rok. Celá situace na mě působí tak, že je všechno provizorní. Celou dobu jsme trénovali, takže připravení jsme, ale z těch opatření, nejistoty – ne že bych ztratila motivaci, ale rozhodně nemám takový ‚drive‘.“ O finální podobě olympijských reprezentantů ve vodním slalomu se rozhodne na mistrovství Evropy, nad kterým stále visí otazníky – bude se konat buď na podzim letošního roku (pravděpodobně v pražské Troji), nebo na jaře 2021 v italské Ivrei. Rozhodnutí o konání či nekonání šampionátu by mělo padnout v průběhu července.