Články


Kapky
Podpořte AVTS a pomozte zachránit vodáctví v Česku

Podpořte AVTS a pomozte zachránit vodáctví v Česku

foto: Asociace vodní turistiky a sportu Podpořte Asociaci vodní turistiky a sportu, aby vodní turistika zůstala zachována pro další generace. Usilujme o to, aby řeky zůstaly řekami a nestaly se jen soustavou přehřátých rybníků se suchými úseky pod jezy. Je nutné změnit legislativu a vstupovat do vodoprávních řízení. Finance budou použity na provoz AVTS, která zastupuje vodácké a turistické organizace (KČT, ČSK, Vodní skauti, SVoČR, ATOM), vodácké firmy i jednotlivé vodáky. Svým příspěvkem podpoříte projekty suchejezy.cz, nebezpecnejezy.cz, umožníte nám vstupovat do vodoprávních řízení a řízení na ochranu přírody. Bohužel přes 30 let nikdo neprosazoval vodácké zájmy. Zanikají terény, kam jsme chodili dříve trénovat a vychovávat mládež. Jezy jsou často obtížně přístupné, oplocené až k řece a neumožňují výstup ani nástup. Naše aktivity směřují i do legislativního procesu a ke změně zákonů (vodní zákon) ve prospěch vodáků. Podpořte naši snahu a úsilí. Zachovejme vodní turistiku i pro další generace.

Turistika
Nevšední splutí Váhu od hráze do Vrútek původním korytem

Nevšední splutí Váhu od hráze do Vrútek původním korytem

Při červnovém splutí klasického úseku z Vrútek do Strečna mě překvapilo množství vody u nasedacího místa na soutoku s řekou Turiec a fakt, že obvyklý přítok od elektrárny pod dálničním mostem nedává ani kapku.

Kapky
Favorité dominovali na reprezentačních testech rychlostních kanoistů

Favorité dominovali na reprezentačních testech rychlostních kanoistů

foto: Kanoe.cz Projel cílem sprinterské dvoustovky, vítězně zaťal pěst ve vzduchu a zakřičel: „Je to tam!“ Kajakář Josef Dostál vyhrál na reprezentačních testech všechny individuální disciplíny. Na deblu s Radkem Šloufem neslavili jen jednou – na nejkratší trati skončili pátí. Kanoista Martin Fuksa měl úspěšnost stoprocentní – na kilometru, pětistovce i dvoustovce vyhrál individuální závody i ty na deblu s bratrem Petrem. Ve všech disciplínách, do kterých nastoupila, zvítězila i kanoistka Jana Ježová. Mezi kajakářkami vyhrála individuální kategorie Anežka Paloudová, na deblech byly nejlepší Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová. Kompletní výsledky reprezentačních testů najdete ZDE. „Konečně za sebou máme první měření sil našich nejlepších závodníků. Reprezentační testy opět ukázaly, že máme elitní světové závodníky, kteří vítězili s odstupem. Ostatní se mají na koho dotahovat, mají své vzory, což je dobře. Pro konkurenci je to důležité,“ řekl Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů. Další velké závody čekají domácí špičku na přelomu července a srpna při mistrovství republiky. To bude zároveň nominační soutěží na všechna velká mezinárodní klání, která do konce sezony snad proběhnou – zatím se jedná o Světový pohár a mistrovství světa v neolympijských disciplínách v závěru září pro dospělé a regatu Olympijských nadějí pro mládežnickou a juniorskou kategorii. V Račicích během víkendu testovali formu také juniorští reprezentanti. V kategorii kajakářů dominoval ve všech disciplínách Patrik Podraský ze Sparty a mezi kanoisty Petr Tettinger z Nymburka.

Kapky
Aktuální info z Oslavy, dejte pozor na stromy!

Aktuální info z Oslavy, dejte pozor na stromy!

Přestože venkovní teploty už dosahují těch letních, časté a vydatné deště posledních dnů v mnohých z nás evokují spíše podzim. Pro nás vodáky ale déšť nepředstavuje žádný problém a spíš naopak, s otevřenou náručí jej vítáme. Napršelo snad na všech místech republiky a deště nás ještě čekají, takže leckteré toky jsou aktuálně sjízdné. Aktuální info máme z Oslavy, kterou místní jeli z Náměště na Skřipinu při 22 m3/s. Po cestě je čekaly překážky v podobě sedmi padlých stromů, přičemž všechny jsou viditelné z dálky a za uvedeného stavu se dají objet, s výjimkou prvního stromu, který byl přes celou řeku a musel se přenést. Všechny překážky jsou ještě před peřejí 5 prstů. A co teče u vás? Podělte se s ostatními a pochlubte se, co jste spluli. Budeme rádi, když nás pošlete fotku nebo krátký článek.

Divoká voda
Africká Lower Tsitsa Gorge – dobrý tip na první multiday

Africká Lower Tsitsa Gorge – dobrý tip na první multiday

Myšlenka nebo chcete-li důvod k naší africké misi byla asi adekvátní věku, ve kterém žijeme. Někdy v listopadu jsem na facebooku zahlédnul video od kayaksouthafrica.com, které bylo přihlášené do soutěže v mezinárodním vodáckém magazínu Kayak Session. Po jeho zhlédnutí jsem si sám pro sebe řekl, že tam prostě musím.

Pádler TV
Belá, jedna z nejhezčích divokovodních řek Slovenska

Belá, jedna z nejhezčích divokovodních řek Slovenska

Belá je považována za jednu z nejhezčích divokovodních řek na Slovensku. Teče v okrese Liptovský Mikuláš a protéká krásnou přírodou Vysokých Tater. Jezy na Belé nenajdeme, plavbu ale stěžují nízké lávky a padlé stromy, často viditelné až v poslední chvíli. Řeka je tedy vhodná spíše pro zkušenější vodáky, a to zejména na svém horním úseku. Řeku je možné sjíždět od 20. 4. do 30. 9. od silničního mostu v Podbanském k Liptovskému Hrádku. A jak to na takové Belé vypadá, můžete mrknout ve videu od Láďi Jehláře.

Pádler TV
Záchrana tonoucího jelena na italské řece Candigliano

Záchrana tonoucího jelena na italské řece Candigliano

Řeka je nevyzpytatelný vodní živel a kde kdo už sám na vlastní kůži vyzkoušel, že umí pěkně trestat. A to se netýká jen nás, vodáků, ale také třeba nepozorných zvířat, která kolem ní žijí. V tomto případě byly matka příroda i šťastná náhoda přívětivé a seslaly topícímu se jelenovi hrdinu v podobě divokovodního italského kajakáře Fabrizio „Gass“ Capizzo. Ve videu můžete vidět jeho skvělou záchrannou akci na řece Candigliano poblíž San Marina, během které se podařilo zachránit jelena před utopením.

Reportáže z akcí
Noční plavba po Sázavě se Sambou

Noční plavba po Sázavě se Sambou

Je osm hodin večer 27. května a svým autem parkuji na posledním volném místě na parkovišti v Českém Šternberku. Normálně poloprázdné parkoviště je teď plné aut vodáků, kteří vyráží stejně jako já na noční plavbu se Sambou po Sázavě.

Pozvánky na akce
Další ročník legendárního vodáckého závodu Budějovice-Praha je tady!

Další ročník legendárního vodáckého závodu Budějovice-Praha je tady!

37. ročník legendárního vodáckého závodu Budějovice-Praha se letos uskuteční poslední víkend v červnu.

Pádler TV
Poslední květnový víkend ve znamení volného ježdění na Trnávce

Poslední květnový víkend ve znamení volného ježdění na Trnávce

Zřejmě jen málo z vás si o posledním květnovém víkendu nechalo uniknout volné splutí na jednom z nejlepších kanálů v České republice. Sobotní počasí vyšlo nádherně, slunko svítilo a pádlerů se na vodě sešlo mraky. Kdo nebyl, sám se může přesvedčit na videu od Michala Havelky. Oproti tomu neděle přinesla ochlazení a s tím spojený úbytek pádlujících. Nicméně víkend to byl super a plný výživného ježdění. A pokud vám to uteklo, nezoufejte, další volné ježdění na Trnávce je naplánováno již na 20. a 21. června. Tak vyražte!