Články


Kapky
Slalomářští mistři motivovali budoucí naděje v rámci projektu Hvězdy pro hvězdy

Slalomářští mistři motivovali budoucí naděje v rámci projektu Hvězdy pro hvězdy

foto: Kanoe.cz, Martin Hladík Slalomářský projekt Hvězdy pro hvězdy odstartoval a nejúspěšnější vodní slalomáři a slalomářky během minulých dvou víkendů podporovali na žákovských závodech ty nejmladší. Na první Český pohár žáků, kde startovalo přes 300 lodí, se v sobotu 20. 6. vydala olympionička a mistryně světa kajakářka Kateřina Kudějová a dvojnásobný mistr České republiky Lukáš Rohan. I když počasí mladým závodníkům nepřálo, a nedělní závod se dokonce musel zrušit, sobotu si užili náramně. „Zpočátku bylo vidět, že po nás děti jen pokukují a pro rady za námi chodili spíše trenéři. Ale ve chvíli, kdy se více osmělily a zahnaly počáteční trému, se ptaly na vše, co je zajímalo,“ popisuje Kudějová. Během druhého, naopak prosluněného, víkendu 27. – 28. 6. podporovali mladé naděje ve Strakonicích vicemistryně světa kanoistka Tereza Fišerová, bronzový medailista z mistrovství Evropy kanoista Tomáš Rak a mistryně světa v Extreme Slalomu Veronika Vojtová. „Je tady zhruba 320 startů a já vůbec nechápu, kde všechny ty děti berou. Je skvělé, jakou základnu v České republice máme,“ popisuje Vojtová. Oba víkendy nejprve mladí slalomáři viděli české reprezentanty přímo v akci při ukázkových jízdách a díky měřené jízdě mohli následně porovnat své výkony s jejich časy. Pak už byli ostřílení závodníci k dispozici dětem a dávali jim jakékoli rady ohledně vytyčené trati. Radost, motivace, sportování. Okořenit žákům pohárové závody přítomností těch nejlepších závodníků, motivovat je do budoucna a zároveň upevnit přátelskou atmosféru v prostředí vodního slalomu. Právě tohle jsou cíle slalomářského projektu Hvězdy pro hvězdy. Projekt Hvězdy pro hvězdy bude pokračovat 22. srpna na žákovském mistrovství České republiky na Křivoklátě. Tam naše budoucí hvězdy přijede podpořit dvojnásobný mistr světa Jiří Prskavec a mistři Evropy Vít Přindiš a Amálie Hilgertová. Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Jak na to?
Vodácké táboření stručně a přehledně

Vodácké táboření stručně a přehledně

„Takže, ty lodě si koukejte naskládat tady k tomu stromu, stany si srazte víc k sobě a ty lodě na noc otočit,“ vykřikoval na nás prošedivělý stařík s pruhovaným modrým trikem. Podíval jsem se na svoje oddílové děti, jestli se mi to nezdá a ony vidí stejný přízrak jako já. „A vy jste kdo?“ zeptal jsem se nesměle. „Kdo asi, přece správce tábořiště! A jestli se ti tady nelíbí, sbal si svoje stany i s děckama a pokračuj dál po řece,“ hartusil správce.

Jak na to?
Jedeme prvně na vodu, co byste doporučili pro rodinu s dětmi?

Jedeme prvně na vodu, co byste doporučili pro rodinu s dětmi?

Léto je v plném proudu a ve vodáckých skupinách na Facebooku se co chvíli objeví dotazy na téma „Jedeme prvně na vodu, kam máme jet? Která řeka je pro děti nejlepší? Co si máme vzít s sebou?“ a podobné. Aby také ne, sluncem prozářené fotky na kánoi či u stánku s osvěžujícím drinkem zaplavují každoročně internet a navozují dojem, že není bezstarostnější zábavy než sjíždění řeky. Možná rizika si připouští opravdu málokdo (ať již z neznalosti situace, nebo z nezodpovědnosti), většinou se končí u toho, že děti mají vesty a jsme tak v úplném bezpečí. Přitom stačí opravdu málo a z pohodové dovolené se může rázem stát noční můra, kterou se pak na internetu chlubit určitě nebudeme.

Recenze vodáckého vybavení
RECENZE: Cestovní plynový gril Meva Piknik

RECENZE: Cestovní plynový gril Meva Piknik

Když se mezi produkty k otestování objevil gril Meva Piknik, neváhal jsem ani chvilku a hned jsem po něm skočil. Pracovně grilovat (protože testování je přece taky tvrdá práce), to se mi ještě nestalo. Zpětně musím říct, že pohodovější test jsem asi ještě nezažil.

Kapky
Hvězdy pro hvězdy: Nejúspěšnější slalomáři budou motivovat ty nejmladší

Hvězdy pro hvězdy: Nejúspěšnější slalomáři budou motivovat ty nejmladší

Nejúspěšnější vodní slalomáři a slalomářky, mistři světa i Evropy, přijedou podpořit mladé závodníky na dva žákovské poháry a žákovský republikový šampionát v rámci projektu Hvězdy pro hvězdy, který chce mimo jiné motivovat naše nejmladší ke sportu a zároveň upevnit přátelskou atmosféru v prostředí vodního slalomu. Kdy akce Hvězdy pro hvězdy probíhá a kdo přijede nejmladší generaci podpořit? 20. – 21. 6. Benátky nad Jizerou: mistryně světa a olympionička kajakářka Kateřina Kudějová, dvojnásobný mistr ČR mezi kanoisty Lukáš Rohan 27. – 28. 6. Strakonice: vicemistryně světa kanoistka Tereza Fišerová, bronzový medailista z ME kanoista Tomáš Rak, mistryně světa v Extreme slalomu Veronika Vojtová 22. 8. Křivoklát: dvojnásobný mistr světa a bronzový olympijský medailista Jiří Prskavec, úřadující mistr Evropy Vít Přindiš, úřadující mistryně Evropy Amálie Hilgertová Pro malé závodníky bude samozřejmě nejdůležitější umístění, ale jako zpestření celého závodního dne slalomáři a slalomářky pojedou předjízdu, zůstanou s nimi během celého dne, můžou jim pomáhat, radit i odpovídat na jakékoli otázky. V plánu je také autogramiáda a předávání cen mladým vítězům.

Kapky
Iniciativa Stop přehradám zveřejňuje petici za řešení problému se suchem a vodou v krajině

Iniciativa Stop přehradám zveřejňuje petici za řešení problému se suchem a vodou v krajině

ilustrační foto: Pixabay.com Aktivity iniciativy Stop přehradám začaly na jaře 2006, kdy úřady začaly prosazovat do připravovaných a projednávaných územních plánů obcí dvě přehrady na Tišnovsku. Záhy se ale ukázalo, že Kuřimské Jestřabí na Libochůvce a Skryje na Bobrůvce/Loučce jsou pouze dva exempláře z několika stovek připravovaných projektů, a proto se iniciativa nyní snaží pomáhat všem aktivním obcím a občanům, aby se nesmyslným přehradám ubránili. Iniciativa odmítá vládní plány na desítky nových přehrad, které by zničily zbytky zachovalé přírody, zatopily domovy a poškodily živobytí obyvatel. Usiluje o to, aby vláda řešila sucho systémově a účinně: obnovou krajiny, nápravou zemědělské půdy i lesů a aktivním předcházením dalšímu zhoršování klimatických změn. Podpořit snahu iniciativy můžete podepsáním prohlášení za systémová řešení problému se suchem a vodou v krajině.

Kapky
Rozvodněné české řeky mají další oběť

Rozvodněné české řeky mají další oběť

Rozvodněná říčka Morávka na frýdeckomístecku si dnes vyžádala jednu lidskou oběť. Otec sjížděl s dvěma dětmi na raftu rozvodněný tok a převrátili se. Otec se starší dcerou nehodu přežili, mladší dcera byla nalezena v bezvědomí. Povedlo se ji ještě rozběhnout srdce a krevní oběh, ale po přepravě vrtulníkem do nemocnice zemřela. Podrobněji na idnes.cz. ilustrační foto: archiv Vodácké školy záchrany

Kapky
Na Vltavě poblíž Boršova nad Vltavou utonul vodák

Na Vltavě poblíž Boršova nad Vltavou utonul vodák

Od čtvrtečního večera byl na Vltavě pod Dívčím Kamenem pohřešován vodák. Policisté po něm pátrali dokonce za pomoci vrtulníku až do dnešního dopoledne, kdy bylo pod kánoí objeveno jeho tělo. Ve Vltavě aktuálně teče přibližně třikrát více vody než je pro letní sezonu obvyklé a ostatním vodákům se doporučuje zvýšená opatrnost. Další informace se dají dohledat v denním tisku. ilustrační foto: archiv Vodácké školy záchrany

Kapky
Splutí Jihlavy se o poslední červnové neděli nakonec uskuteční

Splutí Jihlavy se o poslední červnové neděli nakonec uskuteční

foto: jihlava.kacata.cz Nejen pandemie Covid-19, ale i velké sucho a nedostatek vody v posledních měsících pěkně zamávaly oblíbenými a mnohdy již tradičními vodáckými akcemi. Ty byly v první polovině letošního roku hromadně rušeny, většinou bez možnosti náhrady. Mezi tyto patřily mimo jiné i veškeré letní akce na řece Jihlavě a ČPV Svratka a Jihlava. Dnes dopoledne ale k nám do redakce dorazila dobrá zpráva a to, že se nakonec podařilo domluvit vodu pro splutí řeky Jihlavy v termínu 28. 06. 2020. Korytem od 08:00 do 12:00 poteče 12m3/s, tak neseďte doma a vyrazte na Jihlavu!

Divoká voda
TRÉNINK: Časování záběru a správná stopa

TRÉNINK: Časování záběru a správná stopa

Jarní pádlování končí, letní ledovcovky začínají nabírat sílu a internet se plní krásnými záběry z divokých peřejí. Možná je ti líto, že některé záběry z kamery musíš vystřihnout a není to kvůli kapičce na objektivu. Na kanále pádluješ jako z učebnice, ale v nepřehledných přírodních peřejích jsi zmatený jako Pohlreich ve školní jídelně. Viníci jsou většinou dva: špatné časování záběrů a špatná stopa. Obojí je poměrně snadné zlepšit a trénink tě určitě bude bavit. Už jen proto, že část tréninku se bude odehrávat na gauči, část v peřejích a pár záběrů přidáme tradičně i na klidné vodě.