Články


Kapky
Přehrada Orlík letos opět sníží hladinu

Přehrada Orlík letos opět sníží hladinu

I přes letošní podzim a zimu je v plánu odpuštění vody v Orlické přehradě, což znamená, že by si vodáci zase mohli užít plavbu v původním korytě Vltavy a také ve spodní části Otavy. Snižování hladiny by mělo započít v říjnu a na kótě 344,0 m n. m. by měla voda být v listopadu. Odpuštění by pak mělo trvat až do března. Informovalo o tom Povodí Vltavy a.s. na svém webu.

Slalom a sjezd
Evropský šampionát vodních slalomářů v Praze-Troji 2020 již zná své vítěze

Evropský šampionát vodních slalomářů v Praze-Troji 2020 již zná své vítěze

V Praze-Troji se v termínu 18. – 20. září konalo dlouho očekávané Mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Přestože se akce nevyhnula jistým omezením, diváků nejen naše reprezentanty přišlo podpořit i tak dost a českým závodníkům se nakonec podařilo vybojovat mnoho cenných kovů.

Pozvánky na akce
Za svitu loučí řeku již tradičně uzamkne víla Ohře

Za svitu loučí řeku již tradičně uzamkne víla Ohře

Vodácká sezóna uplynula jako voda v řece, sezóna zamykání řek klepe na dveře a vodáci ze všech koutů země se pomalu chystají své domácí řeky symbolicky uzamknout.

Kapky
Horší dostupnost kanálu v Troji

Horší dostupnost kanálu v Troji

U slalomového kanálu v Praze – Troji se chystají stavební práce a ten tedy bude o něco hůře dostupný. Konkrétně se jedná o rekonstrukci stokového odlehčovače, který ústí přímo nad kanálem. Letos by měly probíhat zejména výkopové a stavební práce v profilu ulice Vodácká od samotné výpusti až ke kasematu. Kanál bude v provozu, ale přístup k vodě bude komplikovanější. Pro aktuální info doporučujeme sledovat web nebo facebook vodáckého areálu.

Divoká voda
Chilský Llizán – řeka, kterou jsem málem nejela

Chilský Llizán – řeka, kterou jsem málem nejela

Po úvodním rozpádlování na chilské řece Fuy se naše početná skupinka přemístila po prašných cestách do údolí říčky LLizán. Kamarád Tyler jí naštěstí předešlý rok několikrát jel, takže informace jsme měli z první ruky. Přesto nám LLizán přinesl spoustu dobrodružných akcí a vpomínek…

Paddleboarding
Objevení světa aneb Moje první řeka – Lužická Nisa

Objevení světa aneb Moje první řeka – Lužická Nisa

Miluju mapy. Když je zkoumám, jsem už jednou nohou na svobodě, daleko od běžných starostí. Postupně jsem takto obkroužila na prkně s dlouhým pádlem všechny louže a jezera v okolí mého domova a pak i za polskou a německou hranicí. Najednou začala klíčit touha putovat někam dál a pojmout to trochu expedičně.

Pádler TV
Srpnová Salza na packraftech

Srpnová Salza na packraftech

Nedávno jsme tu měli Salzu na sjezdovém kajaku, předtím tu byla Salza na paddleboardech, takže teď přidáváme na doplnění repertoáru Salzu na packraftech. Kameru a střih má na svědomí Martin Žilka alias PhotoMartini a je to, jako obvykle, veliká nádhera.

Kapky
Místo lávky vznikla ve Žďáru nad Sázavou past na vodáky

Místo lávky vznikla ve Žďáru nad Sázavou past na vodáky

Řeku Sázavu přemostila ve Žďáru nad Sázavou nová lávka. Bohužel ji místní lidé a vodáci brzy museli překřtít na gilotinu. Zábradlí bylo totiž na lávku namontováno opačně a z toho důvodu není možné lávku bezpečně podplouvat. Více informací přinesl třeba server idnes.cz nebo web zdarskypruvodce.cz. zdroj foto: www.zdarskypruvodce.cz

Kapky
Nová omezení už stihla postihnout i legendární závod Napříč Prahou – přes tři jezy

Nová omezení už stihla postihnout i legendární závod Napříč Prahou – přes tři jezy

foto: Napříč Prahou – přes tři jezy 2019, Šítkovský jez / Bára Šocová Závod, jehož tradice sahá před druhou světovou válku, se jezdil vždy, když to technický stav pražských vorových propustí dovolil. Ani letos není problém na straně trati, a tak se skauti činí, aby se 28. září mohl konat legendární závod Napříč Prahou – přes tři jezy. Účast na této hromadné akci se však řídí aktuálně omezeným maximálním množstvím osob. Proto po deseti letech letos nebude volné splutí a ani přihlašování na poslední chvíli – každá posádka se musí přihlásit do závodu do 21. 9. 2020. Pořadatelé tak v souladu s doporučením hygieniků získají plnou kontrolu nad počtem účastníků a přímý kontakt na každou posádku. Zároveň byly zrušeny všechny doprovodné programy, které se běžně konají na březích, aby se předešlo rizikovému kontaktu účastníků (mj. občerstvení a vyhlášení výsledků). Naštěstí epidemiologické riziko v otevřeném prostoru na vodě je nevýznamné, a tak se i letos může 1 000 vodáků těšit na netradiční pohled na Prahu, na 12 m široké vorové propusti a na naši nejdelší funkční retardérovou šlajsnu. Když nebude povoleno 1 000 osob, tak se operativně počet startujících upraví podle aktuálně povoleného počtu. Aktuální informace sledujte na oficiálním webu závodu Tři jezy – Napříč Prahou.

Jak na to?
Jak se starat o vodácké věci? Jako o vlastní!

Jak se starat o vodácké věci? Jako o vlastní!

Než se dostaneme k vlastním typům vodácké výbavy, dovolíme si jedno malé zamyšlení z oboru stále více důležité ekologie. Ačkoliv se výrobci snaží nahrazovat syntetické materiály přírodními nebo třeba používají materiály recyklované, stále platí, že výroba jakéhokoliv vybavení na vodu není pro přírodu zrovna bez zátěže. Už jen z tohoto důvodu doporučujeme prodlužovat životnost svého nebo vypůjčeného vodáckého vybavení tím, že o něj budete řádně pečovat. Není to zas tak náročné, jak se dočtete na dalších řádcích a ve výsledku kromě přírody ušetříte i vlastní kapsu.