Články


Recenze vodáckého vybavení
RECENZE: Plovací vesta HIKO GUARDIAN 3.D

RECENZE: Plovací vesta HIKO GUARDIAN 3.D

Plovačku Guardian od Hika asi není potřeba českým vodákům dlouze představovat. Na trhu je už nějaký ten rok a výrobce stále pracuje na jejím vylepšování, které nastalo i pro sezonu 2020. Zaměříme se tedy v recenzi hlavně na novinky, které na vestě najdeme.

Kapky
Vodní zákon s vodáckými návrhy prošel Poslaneckou sněmovnou i Senátem. Chystáme se na zápis do seznamu kulturního dědictví.

Vodní zákon s vodáckými návrhy prošel Poslaneckou sněmovnou i Senátem. Chystáme se na zápis do seznamu kulturního dědictví.

Tak je to schváleno. Vodní zákon prošel PS i Senátem, jde k prezidentovi na podpis, a pak už jen počkat na platnost novely (cca 2 měsíce). Nikdo už nemůže naše pozměňovací návrhy upravit nebo vymazat, máme oporu v zákoně. Dosáhli jsme nejvyššího možného cíle, jak uchovat vodáctví pro další generace. Dále intenzivně pracujeme na zapsání vodáctví do národního seznamu kulturního dědictví. Zápis se povedl do krajského seznamu v Praze, v Královehradeckém kraji bude rada kraje hlasovat snad do konce roku. Máme i kladný souhlas s přípravou od ředitele národního ústavu kulturního dědictví, takže se pokusíme zapsat České vodáctví na národní seznam, což nám přinese značné výhody. Stát bude muset kulturní statek chránit, aby se uchovalo kulturní dědictví, a proto budeme mít výhodu při organizaci vodáckých akcí a při žádostech o manipulaci s přehradami. Proces je to ale složitý, trvá to opět cca rok.

Zajímavosti
Zkušení cestovatelé i víkendoví dobrodruzi, přivítejte zimu náležitě vybaveni!

Zkušení cestovatelé i víkendoví dobrodruzi, přivítejte zimu náležitě vybaveni!

Jestli jste v rámci zachování duševního zdraví letos v přírodě strávili, a ještě plánujete strávit, více času než v jiných letech, čekají vás v tuto chvíli ty krušnější časy. Noční teploty čím dál častěji koketují s nulou i pod nulou a denní se už nenechají dlouho zahanbit. Vždyť je čas. Různá média se předhánějí v předpovědích bílých, zelených či snad blátivých Vánoc. Diskusní fóra se plní dobrými dotazy a ještě lepšími radami na přežití v divočině, byť by to byl jen lesopark za humny nebo některá z českých hor. Není radno nic podcenit.

Kapky
Soutěska Lammeru je nesjízdná

Soutěska Lammeru je nesjízdná

Kvůli velkému množství dřeva v korytě je absolutně nesjízdná populární soutěska na rakouském Lammeru – Lammeröfen. Ne, že by teď přes zimu někdo vyrážel pádlovat, natož do Rakouska, ale na jaře se tahle informace bude hodit. Určitě dejte vědět i kamarádům!

Kapky
Valná hromada sekce vodní turistiky Českého svazu kanoistů se uskuteční distančně

Valná hromada sekce vodní turistiky Českého svazu kanoistů se uskuteční distančně

Výbor Sekce vodní turistiky Českého svazu kanoistů na své 5. schůzi konané dne 19. 11. 2020 schválil svolání valné hromady sekce prostřednictvím elektronického hlasování, tzv. „per rollam“. S ohledem na současná mimořádná opatření nyní ani jiná možnost není. Nechtěli jsme v této nejisté době odkládat tuto záležitost na příští rok, a tak bylo členským oddílům zasláno k rozhodnutí 8 důležitých bodů pro organizaci vodácké sezóny 2021:

Kapky
Odešel Standa Chládek

Odešel Standa Chládek

Ve věku 83 let odešla česká vodácká legenda a zároveň legenda světového seakajakingu – Standa Chládek. Standa toho za svůj život stihnul víc, než by mnozí zvládli za životů deset. Propádloval spoustu řek, jezer a moří, psal knihy, bádal v historii starých Mayů a plul po stopách lovců velryb v severním Pacifiku, zejména okolo Aleutských ostrovů, byl úspěšným československým reprezentantem. Velkou oporou mu v životě byla jeho žena Ema. Standa spolupracoval i s Pádlerem (HYDREM), psal pro nás články a ještě nedávno jsme s ním připravili rozhovor. Sbohem Stando!

Rozhovory
ROZHOVOR: Anežka Paloudová – Den bez zmrzliny se nepočítá!

ROZHOVOR: Anežka Paloudová – Den bez zmrzliny se nepočítá!

Že rozhovor s Anežkou bude „tak trochu smršť“, to jsem tušila, ještě než jsme se potkaly. Myšleno v tom nejlepším slova smyslu – ta pozitivní energie, která je mladičké sjezdařce a rychlostní kanoistce z Českého Krumlova vlastní, člověku prostě rozzáří den. Navíc, kdyby Áňa nebyla přesně taková, jaká je (čti s rohlíkem od ucha k uchu za každých okolností), jen těžko by se navzdory vážné nemoci dokázala úspěšně prát na poli profesionálního sportu.

Divoká voda
Vyšla kniha Za úspěchem ve vlnách

Vyšla kniha Za úspěchem ve vlnách

Právě vyšla vodácká kniha od trenéra a bývalého úspěšného závodníka ve vodním slalomu Jana Busty nazvaná Za úspěchem ve vlnách. Kniha si klade za cíl komplexně informovat o tréninku vodního slalomu včetně takových aspektů jako je psychická příprava, regenerace nebo výživa. Nejvíce prospěšná bude kniha pro trenéry vodního slalomu, ale jak sám autor říká v rozhovoru o svém díle, v knize si najdou svoje i závodníci, obyčejní vodáci, rodiče dětí, které s vodou začínají nebo sportovci z úplně jiných sportovních oborů. Pokud byste si knihu, jejíž cena je příznivých 300 Kč, rádi koupili, tak se podívejte sem. My už máme v redakci recenzní výtisk a brzy o knize napíšeme naše první dojmy.

Zajímavosti
Water Element BLACK/BOAT FRIDAY

Water Element BLACK/BOAT FRIDAY

Pádler TV
Čertovy proudy na paddleboardech

Čertovy proudy na paddleboardech

Paddleboarding se postupným vývojem zabydlel snad ve všech vodáckých odvětvích, na která jsme zvyklí, a nejinak je tomu i na divoké vodě. Už nějaký ten čas můžete dokonce lidi na paddleboardech potkávat na vyhlášených Čertových proudech. Zatím sice „jen“ na jejich horní polovině, ale ono se to časem změní, jak dokazuje následující video a taky třeba rozhovor s Rotťákem, který patří k top lidem divokovodního paddleboardingu nejen u nás.