Články


Setkání a promítání
Kayak Filmfest Rosenheim

Kayak Filmfest Rosenheim

Poslední únorový víkend se v malém bavorském městečku Rosenheim konal, již 13. ročník festivalu vodáckých filmů. Organizátorem nebyl nikdo jiný než notoricky známý Olaf Obsommer aka Big-O. Celý festival se konal v tzv. KUKO centru (kulturní a kongresové). V předsálí vybudovaly vodácké firmy zvučných jmen cikánský lágr střední až větší velikosti. Na rozdíl od předchozích ročníků, letos byly promítnuty pouze profesionální vodácké snímky a sekce amatérských filmů byla z časových důvodů zrušena. Zato se tentokrát festivalu osobně zúčastnily největší světové filmové (kajakářské) hvězdy.

Freestyle
Snowkajakkross 2010 – Lienz

Snowkajakkross 2010 – Lienz

Sedíte v kajaku, v ruce máte pádlo, vedle vás jsou další 3 kajakáři, kteří mají chrániče jako hráči amerického fotbalu. Koukáte s nedůvěrou chvíli na ně a pak zas do ledového koryta před vámi jehož konec nemáte šanci dohlédnout. Tepovka letí nahoru.

Turistika
Vodácký den

Vodácký den

13. březen 2010 je termín v pořadí již X. Vodáckého dne v Chocni. Vodácký den má už své stálé příznivce, ale pro ty, kteří na Vodáckém dni ještě nebyli, tu máme několik informací. Třeba se i vy stanete pravidelnými účastníky této akce.

Freestyle
X. Vodácký den v Chocni

X. Vodácký den v Chocni

Již deset let pořádají vodáci Choceň brzy zjara vodácký den. Dalo by se říci, že se jedná o první vážnější akci nové sezony. Navštívil jsem několik předešlých ročníků a protože byly super, rozhodl jsem se po roční pauze, že do Chocně opět vyrazím. A jak se jubilejní desátý Vodácký den povedl?

Rafting
Sangha – Plavba Srdcem Afriky

Sangha – Plavba Srdcem Afriky

Když se blíže zadíváte na mapu Afriky, velice rychle zjistíte množství toků, kde zatím nejsou žádná města ani příliš obydlené oblasti. Obzvláště střední Afrika je dosud takovým panenským místem. Plavba pralesem na raftu začíná.

Divoká voda
Doubrava – divoký kaňon ve středu Čech

Doubrava – divoký kaňon ve středu Čech

Jistě velmi známým a často splouvaným úsekem řeky Doubravy je část od pařížovské přehrady do Ronova nad Doubravou či Žlebů (viz průvodce 2/2006). Nás ale teď bude zajímat mnohem divočejší část skrz malebné a kamenité doubravské údolí. Tento úsek se obvykle začíná v Bílku, vesnici ležící nedaleko od Chotěboře.

Zajímavosti
Čistá Berounka

Čistá Berounka

24. a 25. dubna 2010 proběhne vodácké čištění řeky Berounky. V sobotu se bude čistit úsek Zvíkovec – Roztoky a v neděli Roztoky – Račice. Řeka se bude čistit z vody, k dispozici budou plastové deblovky Turan, dobrovolníci budou vybaveni pracovními rukavicemi.

Divoká voda
Čistý Rakovnický potok 2010

Čistý Rakovnický potok 2010

20. – 21. dubna proběhne v rámci oslav Dne země čištění Rakovnického potoka. V úterý bude proveden úklid potoka procházejícího Rakovníkem, včetně Černého potoka, a ve středu vyrazí dobrovolníci od Tyršova koupaliště směrem ke Křivoklátu.

Turistika
Spodní Doubrava

Spodní Doubrava

Tak jsem po týdnu zase neodolal. V neděli 7. března nás sluníčko vylákalo ven, a protože se nejela znovu Klejnárka plánovaná tentokrát výše z Močovic, vzal jsem v loděnici Lochnesku, aby měl syn radost, a vyrazil potrénovat do Habrkovic na Doubravu.

Jak na to?
Pravidla pro „přechodné období“ v NP Šumava

Pravidla pro „přechodné období“ v NP Šumava

NP Šumava vydal dnes tiskovou zprávu o jednání Rady NP Šumava, které přineslo konečné rozhodnutí o podobě pravidel návštěvního řádu parku pro tzv. přechodné období od 1. 5. 2010, kdy přestane platit stávající návštěvní řád do doby, než bude schválen řád nový s novými pravidly posvěcenými komisí EU.