Články


Turistika
Roháče a Studený potok květen 2010

Roháče a Studený potok květen 2010

Již několik let co jezdíme na Slovenskou Belou, a mě pořád ležela v hlavě říčka pramenící pod Roháčem – Studený potok. Neplést si se Studeným potokem ve Vysokých Tatrách a stejně nazývaným vodopádem. Hrubé informace byly na webu, ale žádné fotky a nic, co by pomohlo bratru vodákovi. Ještě jsme něco odkoukali ze satelitu, ale jak říká kamarád Marek, nebudu jezdit něco co vidím z výšky 10 km.

Divoká voda
Vodácká turistika: nejrozšířenější česká disciplína (PR)

Vodácká turistika: nejrozšířenější česká disciplína (PR)

Pádlování má mnoho podob. Většina z nich má ale jedno společné: objevování nepoznaného a krásná příroda optikou vodního živlu. Na světě jsou tisíce pádlistů, kterým je nejbližší klidnější vodácká turistika, ale zároveň by si občas si rádi dopřáli i něco ostřejšího. V Česku jde o nejrozšířenější druh vodáka. Tisíce turistů, ale jen málo kajaků, které by se hodily pro obě příležitosti.

Freestyle
Tricky Woo

Tricky Woo

Začínáme! CNAWR pro vás letos připravuje seriál instruktážních článků a videí(!), které vám pomohou zvládnou moderní freestylové figury. První díl napsal PePe z Pluta. Takže přejeme příjemnou zábavu a hodně vytrvalosti při tréninku. Všichni jste už asi Tricky Woo viděli. Takovej ten přetočenej a nedotočenej splitwheel následovanej otočkou na zádi zvanou wingover a zakončenou cartweelovým endem, případně následovanej dalšími cleany. Ha, přetočenej nedodotčenej splitwheel, co je to za blbost? (Si z nás zase utahuje, to bude nějaká plutonština!)

Rychlost a maratony
Vodácký maraton na Berounce

Vodácký maraton na Berounce

Pořádatel 33. ročníku maratonu – oddíl kanoistiky TJ Lokomotiva Beroun a Sdružení vodáků VODMAR zve vodáky na řeku Berounku, kde se bude konat tuto sobotu 22. května 2010 tradiční maraton. Přijďte si změřit své síly na trase dlouhé 58,3 kilometru.

Turistika
ČPV Svratka

ČPV Svratka

13. června se koná další ze závodů Českého poháru vodáků. Start závodu je pod hrází vodního díla Vír I a jede se k mostu ve Štěpánově. Trať je dlouhá 14 km a obtížnost je klasifikována jako WW I – III+. Voda vytékající z přehrady má 4 °C, což je dobré nepodceňovat.

Zajímavosti
Soutěž o kánoi Gumotex Scout

Soutěž o kánoi Gumotex Scout

Milé HYDROčtenářky, milí HYDROčtenáři. V těchto dnech pro vás testujeme horkou novinku v nabídce Gumotexu, všestrannou nejen rodinnou nafukovací kánoi [b]SCOUT[/b]. Mezitím, než tuto loď důkladně otestujeme můžete si vy o ni na našich stránkách zasoutěžit. Zánovní kánoi Gumotex Scout totiž po ukončení redakčního testu získá jeden z vás úplně zdarma!

Zajímavosti
HYDROparáda – díl 4.

HYDROparáda – díl 4.

Přinášíme poslední díl našeho zimního seriálu, v němž jsme hledali nejkrásnější a nejoblíbenější řeky v ČR. Díky za vaše maily i hlasování v anketě, podle které má mezi čtenáři HYDRA nejvíce příznivců zlatonosná Otava pod Čeňkovou pilou. Přečtěte si, co o svých oblíbených řekách napsali další ostřílení vodáci.

Divoká voda
Černá

Černá

„Modrá je dobrá“ tvrdí náš kamarát a predseda Hajnej. My traja (teda Víťa, Pavel a ja) ovšem vieme svoje: modrá možno je dobrá, ale Černá…Černá, tá je skvelá. V utorok dopoludnia prišiel mail: sú povodne, treba ísť na vodu. Už-už som držala prstíky nad klávesnicou a smutne odpisovala, že v lete a v týždni to pri mojom zamestnaní proste nejde, keď sa ten chrobák v hlave nespokojne zavrtel a tichúčko nadhodil: „A prečo nie?“ A ajhľa, stačilo trošku organizačného zmyslu, trošku konšpirácie a trošku drzosti a voľný deň bol zrazu na svete…

Jak na to?
Co udělat pro vyšší bezpečnost na jezech?

Co udělat pro vyšší bezpečnost na jezech?

Nabídkou na konzultaci ve věci zvýšení bezpečnosti pro vodáky na sázavských jezech Černé Budy a Šternberk, která je výsledkem aktivity Pavla Šálka, pověřeného člena výboru SVT ČSK, dostala sekce VT Českého svazu kanoistů hozenou rukavici, kterou se Pavel, zvaný Ešus, rozhodl zvednout. Tady je jeho námět k další vodácké diskusi a spolupráci.

Turistika
Pozor na jezy (nejen) na Sázavě

Pozor na jezy (nejen) na Sázavě

V dubnu jsem dostal na základě své výzvy o pomoci při hlídání úředních desek obcí s rozšířenou působností foto jezu od svého kamaráda Martina. Byl to jez na Sázavě – Černé Budy. Ve šlajsně bylo cosi nainstalováno, v podstatě traverza, za ní druhá a na koze šlajsny rozvaděč s kabelem, jehož instalace ve mně spíš budila dojem nebezpečí úrazu.