Články


Zajímavosti
HYDRO Speciál 2010

HYDRO Speciál 2010

Již popáté jsme pro vás letos připravili zvláštní letní přílohu Vodáckého magazínu HYDRO, určenou především příležitostným vodákům a všem, kdo si chtějí užít letní dovolenou na vodě co nejlépe, bezpečně a třeba se při tom i trochu zdokonalit v pádlování. Příloha HYDROspeciál je zdarma k dispozici ve vodáckých půjčovnách, obchodech, tábořištích a mnoha dalších místech, nebo si ji můžete zde stáhnout v elektronickém formátu pdf.

Vydaná čísla
HYDRO 2/10 – Jizera

HYDRO 2/10 – Jizera

Vrátil jsem se ze super výletu z Turecka a zjistil jsem, že to bylo akorát včas. Zrovna totiž vyšlo nový číslo HYDRA na který jsem se strašně těšil. Tentokráte je ještě tlustší než obvykle, protože v sobě má přílohu HYDROspeciál určenou pro začínající vodáky. Během chvíle jsem celý nový HYDRO zhltnul a můžu se už pomalu těšit na to další. Už aby to bylo. Ale cože najdeme v tom aktuálním? No je toho zase mraky a jeden článek zajímavější než druhý. Tak šupem na to.

Turistika
KWISA – polská řeka bez polských vodáků

KWISA – polská řeka bez polských vodáků

V Polsku je na jednu stranu řek hodně, na druhou stranu mají velmi podobný charakter a jejich společný jmenovatel je, že jsou poměrně líné. Nicméně 8. května se na řece Kwise konala vodácká akce, kdy byla upuštěna přehrada, z níž teklo tak 15 m³/sec a my se proto na Kwisu vydali.

Turistika
Splutí Jihlavy

Splutí Jihlavy

V neděli 6. června proběhlo první letošní splutí Jihlávky. Obvyklé potíže s nedostatkem vody se zvrátily v opak. Průtok byl před akcí přiškrcen z dvaceti na patnáct vteřinových kubíků. Super počasí, které bylo po celou sobotu a neděli, byl malý zázrak po dlouhotrvajících každodenních deštích a povodních.

Seakajak
5. Sea-sympozium vyšlo na jedničku

5. Sea-sympozium vyšlo na jedničku

Tradičně v prvním červnovém víkendu se už popáté sešli čeští i slovenští seakajakáři, začínající i pokročilí na Seakajakovém sympoziu, tentokrát na Lipně u Nové Pece v táboře Jezero III.

Divoká voda
Brandsetelvi – trochu jiná závodní trať

Brandsetelvi – trochu jiná závodní trať

V norském kraji Hordaland leží vodákům velmi dobře známé, a hlavně zaslíbené městečko Voss. V jeho okolí je řada velice zajímavých řek a říček s obtížností pohybující se v té druhé, těžší polovině stupnice. Jednou z nich je půlhodinu jízdy z Vossu vzdálená říčka Brandsetelvi.

Rychlost a maratony
Extrém Cup 2010

Extrém Cup 2010

Už 29. května je start tradičního závodu štafet v extrémních sportech, který je určen čtyřčlenným týmům v disciplínách běh, horské kolo, paragliding a kajak. Závod se koná na Malé Skále v Českém ráji a jeho centrum je situováno do sportovně rekreačního areálu Žlutá plovárna.

Freestyle
Youngsters Camp České Vrbné 2010

Youngsters Camp České Vrbné 2010

České Vrbné se stalo o minulém víkendu dějištěm již třetího Youngsters Campu rodea na divoké vodě. Účastníků se tady sešlo přes tři desítky a pod svá křídla si je rozdělilo podle jejich dovedností několik zkušených pádlerů a pádlerek.

Zajímavosti
Na vodě s dětmi

Na vodě s dětmi

Kdo jiný by patřil na vodu víc, než děti? Alespoň na tu nerozzlobenou vodu. Děti a voda jsou živly, které se shodnou. Vodáctví přináší spolupráci, zvládnutelné dobrodružství, soužití s přírodou, akceptování nepohodlí a přírodních rozmarů, schopnost se o sebe postarat. To jsou zkušenosti a návyky, které by se měly vyvažovat zlatem. A co se v mládí naučíš…

Zajímavosti
Jak pustit děti k vodě?

Jak pustit děti k vodě?

Říká se, že začátky jsou vždycky těžké. Jak to tedy udělat, aby se dětem na vodě líbilo, vybudovaly si k ní pozitivní vztah a jednou třeba samy, dobrovolně a rády, rozšířily vodáckou rodinu? Požádali jsme o radu ty nejpovolanější: vodáckého guru Vojtu Jančara, dlouholetého vedoucího vodáckého oddílu Bohemky Ešuse, mladého a zapáleného Zajíce ze Zlíchova, šéftrenéra slalomu Jirku Pulteru, šéftrenéra sjezdu Roberta Knebela a předsedu rady raftingu Standu Hájka. Takže: co radí vodácké kapacity pro start vodáckého potěru?