Články


Zajímavosti
Morava PET

Morava PET

Pořadatel akce posunul termín akce z 1.– 5. května na 8. – 9. května 2010. Morava PET, již třetí ročník úspěšné akce Morava PET, se snaží odstranit co nejvíce odpadků ležících na březích, náplavkách a mělčinách řeky Moravy. Letos se koná čištění řeky o měsíc dříve. Délka čištěného toku je sice „jen“ 15 kilometrů, ale jedná se o oblast CHKO Litovelské Pomoraví, která je unikátní svou faunou a florou.

Divoká voda
Čištění řeky Moravy

Čištění řeky Moravy

Ukliďme svět – Clean Up The World je celosvětová akce, do které se zapojí vodáci ze severní Moravy. 24. dubna se sejdou, aby vyčistili více jak 40 kilometrů dlouhý úsek řeky Moravy. Úklid řeky bude bude probíhat z vody z kánoí a raftů. Vodácký materiál (lodě, vesty, pádla a plastové pytle na opad) poskytne pro účastníky zdarma půjčovna TYDRA a DDM Vila Doris.

Turistika
Sázava hlásí: uklizeno!

Sázava hlásí: uklizeno!

Od pátku 16. dubna do neděle 18. dubna probíhala akce Čistá řeka Sázava 2010. Na 926 dobrovolníků vyčistilo 90 km řeky Sázavy a její břehy. Společnost Posázaví o.p.s., která celou akci pořádala, vzala na sebe nelehký úkol, a to uklidit řeku a její břehy od odpadků a nepořádku.

Divoká voda
Otava, Čeňkova Pila – Radešov, úvodní závod ČPV

Otava, Čeňkova Pila – Radešov, úvodní závod ČPV

Soutokem dvou překrásných divokých říček Křemelné a Vydry vzniká neméně pěkná zlatonosná Otava. Od soutoku k Sušici teče severním směrem, dále se ohýbá na severovýchod až východ, před Pískem se opět stočí k severu a pod dozorem hradu Zvíkov tiše vpluje do vltavských vod Orlické přehrady.

Zajímavosti
Čištění řeky Otavy 2010

Čištění řeky Otavy 2010

15. května 2010 se koná tradiční čištění řeky Otavy a to současně ve čtyřech městech. Čistíme řeku pro sebe ne po sobě. Na akci jsou srdečně zváni všichni dobrovolníci, kteří se chtějí zapojit a pomoci při vyčištění hladiny a břehů Otavy. Pořadatelé zajišťují potřebné vybavení, včetně lodí a dopravy zdarma.

Turistika
ČPV Letní Blanice

ČPV Letní Blanice

Už 37. ročník pro nás připravují na 19. června Vodáci Prachatice. Místo startu závodu, je z důvodu uzavírky komunikace Prachatice – přehrada, jako vloni od lávky nad Husincem, což je asi 1,5 km pod hrází VD Husinec. Prostor pod hrází bude pro vodáky uzavřen, NEVSTUPUJTE na pozemky Povodí Vltavy !!!

Divoká voda
Numedalslågen – Zambezi severu

Numedalslågen – Zambezi severu

Norsko, zemi vodákům zaslíbenou, jistě není nutné nijak zvlášť představovat. Kdo zamíří pádlovat na sever, rozhodně by neměl vynechat řeku Numedalslågen, která je právem považována za klasiku mezi norskými řekami.

Zajímavosti
Reinkarnace Matyldy

Reinkarnace Matyldy

Dlouhá léta nepoužívané a již značně opotřebované válce Matyldy našly nové uplatnění – posloužily jako platforma pro stavbu pirátské lodi. Vzniklé sedm metrů dlouhé a půltřetího metru široké plavidlo doplněné malým motorem v pohodě uveze třicet lidí a i plně naložené je stabilní.

Seakajak
Sailing in Silence 2010

Sailing in Silence 2010

Lumír Drápal dosáhl nejsevernějšího bodu plavby kolem Botnického zálivu. Má za sebou přes 1000 km, tedy zhruba první třetinu své letošní cesty, na kterou se vydal 21. května letošního roku. To už je určitě víc než dost důvodů si dobrodružství tohoto osamělého cestovatele a kajakáře trochu připomenout.

Rychlost a maratony
Zubr Cup 2010

Zubr Cup 2010

Už 5. ročník závodu X-trial ATEX proběhne dne 17.7.2010 ve sportovním areálu SK Ujčov. Štafetový závod tříčlenných družstev má letos dvě kategorie: běh – kajak – kolo in-line – kajak – kolo. Týmy mohou být i kombinované (muži i ženy). Jednotlivec soutěží ve všem samostatně.