Články


Divoká voda
Špičku dolů a pádluj! Špičku dolů a pádluj! Špičku dolů a… a už zase plavu

Špičku dolů a pádluj! Špičku dolů a pádluj! Špičku dolů a… a už zase plavu

Začínající kajakářka Aneta Michalcová popisuje, jak se s partou kamarádů vydala „pokořit“ proudy řeky Lofer.

Pádler TV
Dudh Kosi – kajakářská expedice na řeku tekoucí z Everestu

Dudh Kosi – kajakářská expedice na řeku tekoucí z Everestu

V roce 1976 podnikla skupina šesti britských kajakářů expedici na himalájskou na řeku Dudh Kosi. S laminátovými kajaky a dřevěnými pádly se rozhodli zdolat její tok, který místy dosahuje obtížnosti až WW VI. Na jejich příběh o vůli, odvaze a odhodlání se můžete podívat v dokumentu od Lea Dickinsona.

Divoká voda
SICKLINE – MS v pádlování na divoké vodě očima nováčka

SICKLINE – MS v pádlování na divoké vodě očima nováčka

Skončil jsem na 59. místě, což může být fajn, ale taky celkem nic moc, to nechám na každém. Ppokusím se popsat, jaké úsilí k tomu 59. místu vedlo, abyste mohli usoudit, o kolik větší úsilí asi vede ke kvalifikaci, k semifinále nebo k vítězství (ano, pointa bude, že nezměrné…) Každý si říká – to bych sjel (to jezdím), navíc s tím zajištěním a kvalifikace jsou jen dva skoky a pak WW III-. To je pravda.

Kapky
Podzimní Bečvárka 2016

Podzimní Bečvárka 2016

Typická vodácká podzimní legrácka – Bečvárka se letos konala jen s malým počtem účastníků. Pádleři, kteří dorazili, si sjezd ale o to víc užili.

Kapky
Dočká se Brno slalomového kanálu?

Dočká se Brno slalomového kanálu?

Město Brno oživilo plány na stavbu vodáckého kanálu, tentokrát v lokalitě bývalých vodáren v Pisárkách u Anthroposu. Má být postaven v rámci nového sportovního areálu, kde vznikne rekreační zóna, hříště na kopanou či plážový volejbal. Téměř čtyři sta metrů dlouhý vodní kanál má stát na levém břehu řeky Svratky a má mít parametry pro mezinárodní soutěže. Stavět by se dle náměstka primátora pro sport Petra Hladíka mohlo začít už za dva roky. Více čtěte na stránkách Brněnského deníku. Foto: Petr „Pepe“ Prause

Kapky
Česká republika má dvě nominace ve World Paddle Awards

Česká republika má dvě nominace ve World Paddle Awards

Česká republika má dvě nominace v soutěži Word Paddle Awards. První nominovanou je kanoistka a kajakářka Martina Satková, která závodí jak ve vodním slalomu tak i ve sjezdu. Mezi její letošní největší úspěchy patří dvě zlaté a jedna stříbrná medaile z MS ve sjezdu v Banja Luce, dále vybojovala dvě zlaté medaile na ME juniorů ve sjezdu v rakouském Murau. Jako první žena v historii ovládla dvě disciplíny v závodu Světového poháru ve sjezdu na divoké vodě. Ve francouzském Pau zvítězila v klasickém sjezdu v kajaku i v kanoi. Hlasovat pro ni můžete zde. Druhými nominovanými jsou otec a syn Pollertové, kteří se věnují inovaci, navrhování a realizaci umělých slalomových tratí. V minulosti spolupracovali na výstavbě a designu tratí např. pro OH Sydney 2000, Londýn 2012, Rio 2016, pražský slalomový kanál v Troji a také pro trať v pro OH Tokyo 2020. Oba pracují na Fakultě stavební na ČVUT. Jaroslav Pollert mladší získal za vytvoření modelu, na základě kterého byl postaven kanál pro vodní slalom na olympijské hry v Riu, cenu za inovaci od Mezinárodního olympijského výboru. Hlasovat můžete zde.

Turistika
Jedu vodu – ekologická Vltava 2016

Jedu vodu – ekologická Vltava 2016

Vratné kelímky šetří Vltavu a můžou zachraňovat životy. Nejpopulárnější vodácký úsek řeky je po sezóně čistší než v minulosti, pomohly i mobilní toalety.

Divoká voda
Machu Picchu Kayak Festival a jiné peruánské srandy

Machu Picchu Kayak Festival a jiné peruánské srandy

Jižní Amerika je pro kajakáře na divoké vodě ráj. Spousta lidí byla v Chile, někdo v Ekvádoru nebo Kolumbii. My jsme se za pádlováním v teple vydali do, kajakáři zatím ne příliš probádaného, Peru. Tahle země na západě Jižní Ameriky, jejíž velká část je v obrovských nadmořských výškách, se může pyšnit nejhlubšími kaňony na světě. Je to země plná rozporů a to zejména v přírodě. Najdete tu pouště, vyprahlé skalnaté hory poseté kaktusy, ale také džungle, zalesněné kopce a řeky zaříznuté hluboko v masivních skalnatých průrvách.

Kapky
Svatomartinské mini čerťáčky

Svatomartinské mini čerťáčky

Znáte to, je svatého Martina a vy si tak v poklidu baštíte pečeného opeřence. Víte, že v Čertových proudech teče 6 kyblíků, po dlouhé době je venku sníh, a proto se vám na vodu ani nechce, spíš plánujete lyže, ale najednou, při obírání toho nejlepšího kousku masa, vám cinkne zpráva s textem: ,,Ahoj, jedeme na vodu, nechceš se přidat?“

Kapky
Jirka Oliva už je na cestě přes 500 dnů

Jirka Oliva už je na cestě přes 500 dnů

Seakajakář Jirka Oliva oslavil nedávno zajímavé výročí na své cestě kolem Evropy nazvané oficiálně Kayak Around Europe, kterou absolvuje na mořském kajaku. Byl totiž na expedici už pětistý den a je cca. v polovině plánované vzdálenosti. K tomuto jubileu s ním vznikl rozhovor, který vyšel v regionální sekci deníku iDnes, tak si ho přečtěte.