Články


Divoká voda
Jarní Norsko

Jarní Norsko

Sedím si takhle v kanceláři a naháním co nejvíc práce, abych mohl v relativním klidu odjet na týden na vodu. Rtuť teploměru za oknem, vystavená slunečním paprskům, se vyšplhala až na neuvěřitelných 28 °C. Sociální sítě zaplavují fotky z Piemontu, kde si kluci užívají ideálních vodních stavů a horkého letního počasí. V tom se kouknu na předpověď počasí pro norské Geilo, kam směřujeme. Následující týden bychom měli očekávat sněžení a teploty lehce nad nulou. Nicméně i s touto předpovědí to pojmeme tak, že to bude minimálně zajímavá zkušenost.

Rychlost a maratony
Kanoistou roku 2017 se stal mistr světa ve vodním slalomu Ondřej Tunka

Kanoistou roku 2017 se stal mistr světa ve vodním slalomu Ondřej Tunka

Vítězem v anketě o nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistů se stal mistr světa ve vodním slalomu, Ondřej Tunka. Na druhém místě skončil  Vít Přindiš, který má z MS stříbro a vyhrál Světový pohár.  Třetí příčku obsadil nejlepší rychlostní kanoista Martin Fuksa.

Kapky
Ukradené kajaky

Ukradené kajaky

V noci z 9. na 10. ledna byly ukradeny dva kajaky v Praze 4 Hodkovičkách. Modrý Bliss-stick Mystic s nálepkami WW8, Qprojek a Alaknanda a žlutý Zet Raptor bez sedačky. Předem děkujeme za jakoukoliv pomoc při hledání. V případě nálezu informujte Matina Kříže, tel. 778 064 006.

Turistika
Romže – Prales u Prostějova

Romže – Prales u Prostějova

Říčka Romže bývá obvykle splouvána mezi Strážiskem a  Lutotínem, případně Bílovicemi. Její dolní tok až k soutoku s Hloučelou vodáci vyhledávají jen velmi zřídka. Přesto i tento úsek řeky nabízí zajímavá místa.

Seakajak
Kolem Krku na seakayaku

Kolem Krku na seakayaku

Začíná zima, já sedím v teple obýváku a vzpomínám, co všechno jsme se ženou tento rok podnikli. Jedna velmi vydařená akce byla červnová návštěva Chorvatska, kde jsme strávili krásný týden pádlováním okolo ostrova Krk.

Rafting
Kam s raftem v Pyrenejích

Kam s raftem v Pyrenejích

Pyreneje nabízejí úplně jiný pohled na svět než Evropa, tak jak ji známe. Zdejší vřelí lidé v sobě skrývají nevídanou energii. Úsměv a pozitivní přístup na vás dýchá na každém kroku. Výborná kuchyně nejen překvapí jednoduchostí, ale i zachutná. Opravdu nádherná příroda v kontrastu s původní architekturou navozuje atmosféru příjemného jižního stylu. A hlavně – na všechno je tu dost času.

Pádler TV
Silvestrovská Wolfsteiner Ohe

Silvestrovská Wolfsteiner Ohe

Poslední den roku 2017 se díky teplému počasí a dešťovým srážkám i ve vyšších polohách dostaly nad limity sjízdnosti některé řeky na Šumavě a v blízkém okolí. Michal Havelka si na závěr roku šoupnul německou Wolfsteiner Ohe za pěkné vody a nechybělo GoPro na jeho helmě. A jak jste Silvestr stráili vy?

Turistika
Vánoční míchanice

Vánoční míchanice

Den před štědrým večerem vládne v každé rodině řádný šrumec. Cesta do nejbližšího nákupáku, návštěva našich předků a rychlé dokončení Vánočního úklidu. Přesto se najde pár kovaných kamarádů a kamarádek, kteří si i v tomto téměř Vánočním chaosu najdou chvilku vypadnout z tohoto zmatku.

Paddleboarding
Na Salze s paddleboardem

Na Salze s paddleboardem

Už od mého návratu z Austrálie jsem byl upozorňován, ať si nechám volný víkend 16. – 17. května, že se pojede na Salzu. Je to prý poměrně bezpečná řeka kousek za Lincem, na začátku rakouských Alp. Proč ne, paddleboarding na vlnách jsem trénoval celou zimu v Austrálii, tak to bude OK.

Kapky
Odstraňování přehrad už dorazilo i do Evropy

Odstraňování přehrad už dorazilo i do Evropy

Už několikrát jsme informovali o tom, jak probíhá odstraňování starých přehrad v USA a řeky se postupně navracejí do původních koryt. Podobné záměry už dorazily i do Evropy a aktuálně se o odstranění dvou velkých přehrad jedná ve Francii. Doufejme, že se podobné trendy časem dostanou i do našich končin.