Články


Pádler TV
Už vám někdy při jízdě vybuchl kajak?

Už vám někdy při jízdě vybuchl kajak?

Velmi unikátní situaci se podařilo zachytit americkým vodákům na řece OBJ Creek v Coloradu. Jednomu kajakáři při sjezdu peřeje Avalanche Falls doslova explodoval kajak pod zadkem.

Zajímavosti
5 top zahraničních vodáckých destinací

5 top zahraničních vodáckých destinací

Už jste v České republice sjeli všechny možné řeky a napadlo vás, že je čas zvednout kotvy a jet za hranice? Mrkněte se na 5 evropských míst, kde musíte zažít vodu na vlastní kůži.

Kapky
Kateřina Kudějová zvítězila v závodě Oceania Championships

Kateřina Kudějová zvítězila v závodě Oceania Championships

Skupina českých vodních slalomářů doplnila zimní soustředění na Novém Zélandu o další cenné závody. V neděli (28. ledna) se na nejvyšší příčku závodu Oceania Championships opět probojovala kajakářka Kateřina Kudějová. Po prvním místě na New Zealand Open před týdnem tak navázala dalším vítězstvím. Singlkanoista Lukáš Rohan vybojoval páté místo. Více na kanoe.cz

Kapky
Jezy v Městečku a Podělusích jsou kvůli rekonstrukci nesjízdné

Jezy v Městečku a Podělusích jsou kvůli rekonstrukci nesjízdné

V souvislosti s probíhající rekonstrukcí jezů Městečko a  Podělusy na řece Sázavě by měli vodáci dbát zvýšené opatrnosti a řídit se pokyny Povodí Vltavy: Sázava ř.km 29,230, jez Městečko Stavební práce budou pokračovat až do konce roku 2018 výstavbou pravé poloviny jezové konstrukce, sportovní propusti a rybího přechodu na levobřežní straně. Voda bude převáděna přes dokončenou levou polovinu jezu. Vodáci budou stejně jako v minulém roce směrováni na levý břeh, kde bude vyznačena cesta pro přenášení. Vstup na staveniště i na dokončenou polovinu jezu je z důvodu bezpečnosti zakázán. Sázava ř.km 17,904, jez Podělusy Stavební práce budou pokračovat po celý rok nejdříve výstavbou sportovní propusti a břehových dlažeb na pravém břehu do konce května 2018, navazovat bude stavba pravé poloviny jezové konstrukce, voda bude převáděna levobřežním zatrubněním – do konce května není možné vodáky na jez pustit. Po dokončení pravé poloviny jezu bude voda převáděna přes dokončenou polovinu jezu a sportovní propust a práce budou pokračovat na levé polovině jezu a rybím přechodu až do 04/2019. Do konce května budou vodáci muset přenášet po levém břehu kolem mlýna – trasa bude vyznačena. Na staveniště je vstup zakázán. Od června by již měla být dokončena propust a pravobřežní schodiště. Zdroj: posazavi.com

Reportáže z akcí
Vodácké mistrovství ČR v běhu na lyžích zná svého vítěze

Vodácké mistrovství ČR v běhu na lyžích zná svého vítěze

Vodáci a vodačky rozličných disciplín a věku se o druhém lednovém víkendu sešli na Šerlichu v Orlických horách, aby poměřili síly v závodě Vodácká 30. Letos se jich sešel rekordní počet, celkem se postavilo na start 135 závodníků.

Kapky
Pod trojským kanálem jsou přes řeku natažena lana!

Pod trojským kanálem jsou přes řeku natažena lana!

Nedaleko zoologické zahrady v pražské Troji jsou přes řeku Vltavu natažena nízko nad hladinou lana. V neděli strhlo z kajaku do vody jedno z ocelových lan vodáka, kterého následně vytáhli podchlazeného z vody policisté. Lana jsou přes řeku umístěna kvůli přívozu, který převáží cestující po pádu trojské lávky. Dle informací Státní plavební správy je právě kvůli těmto lanům v úseku zakázáno splutí.

Seakajak
Pádlování deltou Dunaje na seakajaku aneb rybí hody po rumunsku

Pádlování deltou Dunaje na seakajaku aneb rybí hody po rumunsku

Už dlouho jsem toužil uskutečnit výpravu na seakajacích do Rumunska, do delty Dunaje. Byl jsem v této oblasti už dvakrát, ale tenkrát jsme se plavili jako „paďouři“ na raftech, vybavených přívěsným motorem Tumler. Obě expedice jsem absolvoval jako doprovod na plastovém kajaku a právě tehdy jsem začal pomýšlet na týdenní akci na seakajacích.

Kapky
Adidas Sickline pro rok 2018 zrušena

Adidas Sickline pro rok 2018 zrušena

Budoucnost extrémního závodu Adidas Sickline, který se koná na řece Oetz na úseku Wellerbrücke, se zdá být nejistá. Organizátoři totiž v minulém týdnu oznámili, že se letošní jedenáctý ročník neuskuteční. Nejen závodníci si tedy kladou otázku, zda byl tedy loňský ročník mistrovství světa v extrémním pádlování poslední, nebo zda generální sponzor adidas pouze plánuje novou strategii a přemýšlí o rozvoji do budoucna, jak napsal v oficiálním emailu závodníkům. Zdroj: Canoe&Kayak

Pádler TV
Kuba Suchý a Matěj Holub řádili v Chile

Kuba Suchý a Matěj Holub řádili v Chile

Matěj Holub je na roční svatební cestě a na podzim a zimu si naplánoval návštěvu Chile. Do Jižní Ameriky za ním dorazil ještě Kuba Suchý a chlapci se opravdu nešetřili a dávali si jednu vyhlášenou řeku za druhou. Vrcholem všeho byl sjezd opravdu vysokého vodopádu Newen Falls. Mrkejte na video a raději si hlídejte puls.

Jak na to?
Jak vyrobit náhradní pádlo do lodi?

Jak vyrobit náhradní pádlo do lodi?

Na obtížnějších vodních terénech bývá zvykem si s sebou vozit v lodi náhradní pádlo pro případ zlomení, poškození či ztráty toho „hlavního“. Jak si takové náhradní pádlo vyrobit doma?