Články


Divoká voda
Na sibiřském Altaji…

Na sibiřském Altaji…

„S prázdnikom, s prázdnikom“ ozývaly se hlasy všude okolo. Před chvílí jsem vstal do chladného rána na břehu sibiřské řeky Čuja, abych se také zapojil do zdravení, protože pro občany Sovětského svazu byl právě sváteční den. Byl totiž 1. květen – Svátek práce, jak jej označoval kalendář. A „prázdnik“ je ruské pojmenování svátečního dne.

Kapky
O víkendové Trnávce se rozhodne ve středu

O víkendové Trnávce se rozhodne ve středu

Volné trénování na Trnávce naplánované na tento víkend (29. a 30. září) zatím stále není potvrzeno ani vyvráceno. Finální rozhodnutí by prý mělo padnout ve středu. Informoval o tom pořadatel akce na svém webu.

Turistika
Berounka se synem – můj sportovně-morální počin roku

Berounka se synem – můj sportovně-morální počin roku

Jakožto věčný vodák amatér, s teprve nedávno zlomenou fobií z vody, vám chci popsat pocity z vodáckého zážitku s mým synem. Pár slov na úvod. Od mala miluji kameny, skály, hory a výšky. Od mala jsem ale také měl panický strach z vody. V patnácti letech jsem pochopil, že by nebylo špatné se umět pro všechny případy „neutopit“. A tak jsem s velkým sebezapřením překonal sám sebe a jakž takž jsem se naučil základním principům udržení se na vodní hladině. Tvrzení, že umím plavat, by bylo vskutku odvážné. Zpravidla to formuluji tak, že se snad zvládnu „neutopit“.

Recenze vodáckého vybavení
RECENZE: Nabíjecí vodotěsná čelovka Fenix HM50R je vhodná i do plovací vesty

RECENZE: Nabíjecí vodotěsná čelovka Fenix HM50R je vhodná i do plovací vesty

Neustále řeším otázku jakou čelovku si pořídit, abych jí mohl používat na všechny aktivity, které provozuji. Před nějakým časem se ideálu přiblížila čelovka Fenix HL23, kterou jsem si tuze oblíbil (viz. recenze z roku 2015). Tento téměř ideál se nyní posunul ještě o level výš a dalo by se říct, že jsem objevil ideál úplný. Je jím čelovka Fenix HM50R. K testování jsem ji měl po celé léto a teď se s vámi podělím o své zkušenosti.

Dračí lodě
Pozvánka na Tragicky dlouhé tratě

Pozvánka na Tragicky dlouhé tratě

V sobotu 22.9. se za podpory Hlavního města Prahy bude v Malé Chuchli konat 11. ročník závodu dračích lodí Tragicky dlouhé tratě, který je zároveň Mistrovstvím České republiky na dlouhé tratě 2018.

Kapky
Letošní splutí Vavřineckého potoka zrušeno

Letošní splutí Vavřineckého potoka zrušeno

SMUTNÁ ZPRÁVA! S velkým politováním oznamujeme, že se kvůli letošnímu suchu odkládá jubilejní 40. ročník Vavřinečáku na přístí rok. Bohužel v rybníce chybí více než půl metru vody, a tak není možné zajistit dostatek vody pro splutí. Prosíme všechny o sdílení, ať někdo nejede do Vavřince zbytečně. OVT Pečky

Pádler TV
Hromadná rozplavba v Norsku

Hromadná rozplavba v Norsku

Když dáte dohromady pořádný válec a slabší skupinu pádlerů, může vzniknout takzvaná hromadná krysa. Úplně vzorově jí předvedla skupina kajakářů na norské řece Valldola.

Kapky
Splutí Rio Botičo ohroženo

Splutí Rio Botičo ohroženo

Letošní splutí Botiče v neděli 21.10. je zatím nejisté. Pouštění vody je závislé na jejím množství v Hostivařské přehradě – a tam je málo. Se správcem toku jsme domluvili, že když bude v následujících dnech a týdnech pršet, aby se do termínu splutí Botiče hladina na přehradě trochu zvedla, tak nám vodu pustí. Když dostatečně nezaprší, tak bude akce odvolána. Rozhodnutí o puštění vody z přehrady, kolik a jak dlouho – tedy i o pořádání akce, padne nejdříve týden před akcí, tedy začátkem 42 . kalendářního týdne. Dáme vědět, jakmile budou další informace. Za pořadatele splutí   Honza Šup, TJ Kotva Braník

Zajímavosti
Podzimní KAJAKOBRANÍ 2018

Podzimní KAJAKOBRANÍ 2018

Podzimní sklizeň lodí ve vodáckém centru Water Element – utrhněte si svoji loďku za super cenu! více jak 400 nových lodí SKLADEM za nejlepší ceny! na vybrané modely Doprava ZDARMA! podzimní VÝPRODEJ lodí, vodáckého vybavení i testovacích kajaků startuje! čerpejte BONUS program a vyberte si dárky zdarma k Vašemu nákupu!

Kapky
Vyjádření Povodí Vltavy ke kvalitě vody v řece Sázavě

Vyjádření Povodí Vltavy ke kvalitě vody v řece Sázavě

V souvislosti s přetrvávajícím suchým obdobím sdělujeme aktuální informace k jakosti vody v celém povodí Vltavy. Problémy s jakostí vody v suchých (málovodných) obdobích mohou být velmi časté. Tím, že jsou vodní toky silně ovlivňovány vypouštěnými odpadními vodami a ostatní lidskou činností a teplota vody bývá dlouhodobě vysoká, pak v některých místech, kde voda neproudí nebo průtok je velmi malý, může docházet k rozvoji řas a sinic a k dalším jevům, které zhoršují kvalitu povrchové vody. Státní podnik povodí Vltavy provádí monitoring jakosti povrchové  vody v mnoha profilech, včetně  mimořádného monitoringu, právě  s ohledem na aktuální hydrologickou situaci – na sucho. Aktuálně se významným způsobem zhoršila jakost vody ve vodním  toku Sázava. Teplota vody přes den byla zejména v letních měsících 2018 naměřena přes 20°C a koncentrace chlorofylu-a při posledním odběru vzorků byla na profilu Sázava Zruč nad Sázavou vyšší než 500 ug/l. V odebraném vzorku byly mj. zjištěny sinice druhu Microcystis aeruginosa (viz foto níže), zelené řasy r. Desmodesmus, penátní rozsivky (převážně planktonní druhy Nitzschia sp.), v menší míře jsou přítomny i pikosinice. Přítomnost těchto organismů způsobuje zelené zabarvení vody. Dalším jevem, ke kterému nyní dochází, je tvorba světle zbarvené pěny, která se může na některých místech hromadit, a zvýšenému zákalu vody ve vodním toku Sázava. Toto je způsobeno zvýšeným obsahem organických látek ve vodě. Posuzovat, zda jsou povrchové vody v určitém místě nevhodné ke koupání, je v kompetenci příslušné Krajské hygienické stanice. Je třeba vzít v úvahu, že sinice mohou například způsobit  alergické reakce a že koupání v takovýchto vodách není  vhodné. To samé platí i pro vodáky. Zdroj: http://www.pvl.cz/pro-media-a-verejnost/aktuality/jakost-vody-v-rece-sazave