Články


Divoká voda
Kam kráčí plovací vesty?

Kam kráčí plovací vesty?

Plovací vesta by měla být základním vybavením každého zodpovědného vodáka, ať už jezdí turistickou nebo nejextrémnější divokou vodu. Plovací vesty ale v poslední době zažívají obrovskou revoluci, a tak jsme se rozhodli základní trendy v jejich vývoji trochu zmapovat a poukázat na to nejzajímavější, co je v současné době k dostání.

Kapky
Chalupa kvůli zdravotním komplikacím odstoupil ze závodu Prague Hamburg Rowing Race

Chalupa kvůli zdravotním komplikacím odstoupil ze závodu Prague Hamburg Rowing Race

Extrémní závod Prague Hamburg Rowing Race, o jehož startu jsme vás v minulém týdnu informovali, překročil svou půlku, legenda českého veslařského sportu a nositel Ceny Thomase Kellera za celoživotní přínos veslování Václav Chalupa už ale do cíle bohužel nedojede. Kvůli silným bolestem zad musel ze závodu odstoupit. V pátek 5. října veslaři završili šestou etapu závodu, čímž absolvovali první polovinu trasy Praha – Hamburk, kam by měli dorazit 11. října. Pro olympionika Václava Chalupu byl závod na single skifu životní výzvou. O zápis do Guinnessovy knihy rekordů tak budou usilovat už jen Aleš Nejedlo, zakladatel regaty a Dušan Macháček, předseda Českého veslařského svazu. Oba rovněž na single skifech, což se nikdy předtím nikomu nepovedlo. „Bohužel, zdravotní komplikace mi neumožnily závod dokončit. Kluci tak na sedmou etapu nastoupili už beze mě. Je to obrovská výzva a moc jim ten Guinnessův rekord přeju. Závod rád podpořím i v budoucnu. Chtěl jsem touto cestou představit veslování jako sport rekreační a to se, myslím, povedlo,“ říká olympionik Václav Chlupa.

Recenze vodáckého vybavení
RECENZE: Warmpeace Boreas a Jive – neuvěřitelně příjemné univerzální termoprádlo

RECENZE: Warmpeace Boreas a Jive – neuvěřitelně příjemné univerzální termoprádlo

Přímo v době letošní jarní oblevy mi k otestování dorazilo oblečení Warmpeace, načasování tedy nemohlo být lepší a testování mohlo začít prakticky ihned. Nyní už mám tyto věci takřka půl roku a rád se s vámi podělím o své zkušenosti nabyté v terénu.

Kapky
Vodohospodáři zneužili povodně a rozbagrovali břehy tatranských řek

Vodohospodáři zneužili povodně a rozbagrovali břehy tatranských řek

V chráněném území Tater vodohospodáři po povodních upravují břehy divokých řek nešetrným a necitlivým způsobem. Bagry a buldozery nezasahují jen tam, kde to ohrožuje majetky a lidi, ale i na místech, kde to nemá žádný smysl, likvidují tak ekosystém řek. Upozornil na to docent Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského Tomáš Derka a jeho kolegové.

Tomáš Derka vysvětluje, že řeka se během povodně mění a překládá své koryto. Při povodni se celá říční niva zaplaví a vleče po dně sedimenty, unáší a ukládá stromy, kusy břehů a když voda opadne, teče často jinde než před povodní. Tehdy se ekosystém resetuje, omladí. Množství vzácných rostlin a živočichů je navíc vázáno na obnažené plochy, které vznikají po povodních. Úpravy břehů řek se znatelně dotýkají přírody, proto by po povodních měla probíhat pouze nezbytná opatření.

Původní článek: dennikn.sk/1229442/prirodovedec-vodohospodari-zneuzili-povodne-aby-brehy-tatranskych-riek-rozryli-bagrami

Kapky
Na Dunaji se plánuje výstavba mostu s nebezpečnými pilíři

Na Dunaji se plánuje výstavba mostu s nebezpečnými pilíři

Přes Dunaj povede nový dálniční most D4R7, jehož pilíře by mohly fungovat jako sifóny a ohrožovat lidské životy. Rozměr betonové desky pilíře na hladině je 14 x 46 m, pod vodou je pak 26 sloupů. Tyto obrovské průtočné pilíře jsou dva. Změny proudových režimů v okolí konstrukce pilířů a pod nimi jsou nebezpečné, protože v jejichž důsledku může dojít ke stažení malých plavidel nebo plavce. V probíhajícím stavebním řízení k výstavbě mostu D4R7 Asociace bratislavských vodáckých klubů (ABVK) zjistila, že původní pilíře, které byly osazeny do břehu a které byly součástí projektové dokumentace schválené v územním rozhodnutí, byly nahrazeny pilíři osazenými přímo v Dunaji. Ministerstvo dopravy a výstavby SR a Speciální stavební úřad zamítli legitimní výzvu na přezkoumání bezpečnosti pilířů mostu D4R7 pro osoby ve vodě a povolili stavbu s odvoláním na modelování, ve kterém byly osoby ve vodě nahrazeny pingpongovými míčky. Podpořte petici proti vydání stavebního povolení na most D4R7 s životu nebezpečnými pilíři svým podpisem

Pozvánky na akce
Pozvánka na Zamykání Mrliny 2018

Pozvánka na Zamykání Mrliny 2018

Jsou řeky, kde si vodák musí řádně nabrousit své pádlo, upnout vestu a narazit helmu trochu víc do čela, aby ho zpěněná bílá voda nesmetla pod hladinu. Jsou ale řeky laskavé, společenské a přívětivé. Mezi ně patří i středočeská říčka Mrlina, kterou vodáci tuto neděli 7.10. slavnostně uzamknou a na jejíž splutí vás srdečně zvemě.

Kapky
HG sport hledá zaměstnance

HG sport hledá zaměstnance

POZOR!!! Do naší prodejny v Praze – TROJI hledáme zaměstnance na pozici PRODEJCE VODÁCKÉHO VYBAVENÍ A co by měl splňovat? spolehlivý, komunikativní a pečlivý dobrá znalost vodáckého vybavení základní znalost práce na PC řidičský průkaz skupiny B znalost cizího jazyka vítána Co nabízíme? smlouva na dobu neurčitou odpovídající platové ohodnocení práce v příjemném prostředí u slalomového kanálu v Praze-Troji firemní benefity Svůj životopis a další informace můžete zasílat na e-mail: in**@hg*****.cz

Reportáže z akcí
Medailové úspěchy vodních slalomářů z Ria – Prskavec stříbrný, Fišerová bronzová

Medailové úspěchy vodních slalomářů z Ria – Prskavec stříbrný, Fišerová bronzová

Během uplynulého týdne proběhlo mistrovství světa ve vodním slalomu v Riu de Janeiro (25. – 30. 9.). První sady medailí se rozdaly již v úterý a v neděli pak MS vyvrcholilo finálovými jízdami. Silný český tým v čele s kajakáři Jiřím Prskavcem, Vítem Přindišem a obhájcem titulu Ondřejem Tunkou byl připraven na těžký boj o přední pozice. A jak to všechno dopadlo? Ani tentokrát čeští sportovci nezklamali a domů si z Ria odvážejí velké množství cenných kovů.

Kapky
Stříbrný olympijský medailista Václav Chalupa se pokusí o Guinnessův rekord

Stříbrný olympijský medailista Václav Chalupa se pokusí o Guinnessův rekord

V neděli 30. září v 10:00 v rámci Prague Hamburg Rowing Race odstartoval pod Karlovým mostem pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Stříbrný olympionik a několikanásobný vicemistr světa ve veslování Václav Chalupa se pokusí zdolat trasu Praha – Hamburg o délce 850 km.

Recenze vodáckého vybavení
Kdo rozluští Případ pohřešovaného háčka?

Kdo rozluští Případ pohřešovaného háčka?

Pokud jste vášnivými čtenáři a vaším oblíbeným žánrem je detektivka, potom pozorně zbystřete! Na pultech je nově k dostání kniha Případ pohřešovaného háčka od autora Jana „Hafrana“ Frány. Kniha se skládá ze dvou detektivních novel. První se jmenuje Afričan a je trampská. Druhá je vodácká a dala název celé knize. Jak říká sám autor, jsou to detektivky nejen pro trampy a vodáky.