Články


Kapky
Jak se hučící kaňon ledovcové řeky Muksu v Tádžikistánu postaral o Kajmanovu bezesnou noc

Jak se hučící kaňon ledovcové řeky Muksu v Tádžikistánu postaral o Kajmanovu bezesnou noc

Pořad Casablanca Radia Wave je magazín o cestování, exotice, poznávání, outdoorových sportech a dobrodružství. Hostem se v tomto týdnu již po několikáté stal dobře známý divokovodní kajakář Jakub „Kajman“ Šedivý. Tentokrát se Kuba s posluchači podělil o své zážitky z mezinárodní výpravy do střední Asie na řeku Muksu, která se zavírá do několika nebezpečných kaňonů. „Už vloni v Kyrgyzstánu jsme se s kamarády dohadovali, že vyrazíme na Muksu. To je řeka opředená spoustou legend. Je v těžko dostupném regionu a jde o řeku, která táhne tím, kde je, jaké dobrodružství nabízí i obtížností. Evropských týmů na té řece opravdu nepádlovalo mnoho,“ říká Kuba. Kuba mimo jiné přiznal, že první noc nad hučící řekou ulehal ke spánku s obavami – nikdo totiž netušil, jaký je aktuální průtok. „Mrazy, tání, deště člověka donutí nechávat si velkou rezervu, ale jídlo jsme s sebou měli jen na pár dní,“ řekl Kuba. Pokud vás zajímá, jak celá výprava nakonec dopadla, celý záznam si můžete poslechnout zde. Po Novém roce se navíc můžete těšit na článek z této výpravy, který už pro nás Kajman do Pádlera 1/2019 chystá, tak si to určitě nenechte ujít!

Kapky
Rekonstrukce sázavského jezu v Podělusích přináší vodákům novou retardérku

Rekonstrukce sázavského jezu v Podělusích přináší vodákům novou retardérku

Začátkem roku jsme vás informovali o rekonstrukci jezů v Městečku a Podělusích na velice oblíbené řece Sázavě. Podle posledních informací práce zdárně postupují. Jez v Podělusích ze všeho nejdříve prošel výstavbou sportovní propusti a břehových dlažeb na pravém břehu, následovala stavba pravé poloviny jezové konstrukce. Od června je umožněno přenášení lodí po pravém břehu přes nově vybudované schody a cestu. Vybudována je také nová sportovní propust, která vodákům umožní pohodlné splutí. Stavební práce nyní budou pokračovat na levé polovině jezu, a to až do dubna 2019. Celková rekonstrukce je plánována do října 2019. Na současnou podobu jezu Podělusy se můžete podívat zde.

Recenze vodáckého vybavení
RECENZE: TNP Aker – první kompozitové pádlo na divokou vodu od Laminexu

RECENZE: TNP Aker – první kompozitové pádlo na divokou vodu od Laminexu

V průběhu léta jsem měl k vyzkoušení zapůjčený přelomový model pádla TNP. Proč přelomový? Protože v Laminexu se pustili také do výroby kompozitních listů na divokou vodu. Doposud měli v tomto segmentu jen listy plastové. Nové listy se jmenují Aker (čte se anglicky ejkr).

Kapky
Vánoční Sázava přesunuta na Berounku

Vánoční Sázava přesunuta na Berounku

Sázava má dnes (19.12.) stav na vodočtu v Nespekách 46 cm – to odpovídá průtoku 4,38 m3/s. (to fakt nejde, to je pěší turistika korytem řeky. Sice má něco padat, ale málo). Takže dnešní rozhodnutí: JEDE SE VÁNOČNÍ BEROUNKA. Sraz v loděnici TJ KOTVA PRAHA v Braníku v 8.30 hod.- odvoz busem s vlekem tam i zpět zajištěn, nemusíte se starat o převoz auta. Nasedat na vodu se bude v Mokropsích na levém břehu pod jezem, vyrazíme mezi 10 – 10.30. Pojedeme do Bráníka. Cestou jsou dva jezy, v Černošicích a v Modřanech. Víme, že splutí Berounky v tomto úseku není žádný vodácký zážitek, jde nám především o setkání s přáteli v čase předvánočním. S sebou tedy vezměte cukroví, zahřívadla, vyzdobte lodě i sebe a přijeďte si odpočinout od předvánočního blázince. Na všechny se těší pořadatel TJ KOTVA BRANÍKPřihlašování a informace: Honza Šup, 602 425 160, mailto:ho****@mu*****.cz" data-original-string="VLM7tdaKOPNwmayCOG2W3lB1kAs1iKHO0N1AUNW3jcg=" title="This contact has been encoded by Anti-Spam by CleanTalk. Click to decode. To finish the decoding make sure that JavaScript is enabled in your browser.

Pozvánky na akce
Pozvánka na Štědrodenní Ohři na Svatoškách

Pozvánka na Štědrodenní Ohři na Svatoškách

Půjčovna lodí Dronte srdečně zve na štědrodenní splutí Ohře z Lokte do Svatošských skal. Nebude chybět konzumace vánočního cukroví, vodácký čaj či hraní na kytary.

Divoká voda
Na divokou vodu do Gruzie po vlastní ose

Na divokou vodu do Gruzie po vlastní ose

Nápad jet pádlovat do Gruzie dostal Adam někdy minulý rok a ani ho nestálo moc přemlouvání, aby nalákal ještě mě, Máru a Anežku, jež se zhostila nevděčné role řidičky. Plánování jsme zbytečně nepřeháněli, a tak byl předodjezdový týden značně hektický. Majíce na paměti rady z načerpané z HYDRA, strávili jsme jej lehkými offroadovými úpravami Adamova dvacet let starého mercedesu.

Seakajak
Azory – zažijte nejen vodácké dobrodružství na ostrovech věčného jara

Azory – zažijte nejen vodácké dobrodružství na ostrovech věčného jara

Azory. Portugalský klenot ležící 1500 km od Lisabonu v klidných vodách Atlantského oceánu v oblasti nazývané Makaronézie. Právem jsou označovány jako ostrovy věčného jara díky své bujné vegetaci a mírnému klimatu. Autenticitu drsné divočiny podtrhuje vulkanický ráz krajiny a zelené stráně vysokých kopců kolem vodních ploch.

Kapky
World Paddle Awards 2018 zná své finalisty

World Paddle Awards 2018 zná své finalisty

Mezinárodní anketu World Paddle Awards jistě bude znát každý vodák. Každoročně jsou v rámci ankety oceněni sportovci a osobnosti z oblasti vodních sportů. Pro postup do finále nominovaní sbírají hlasy veřejnosti (40 % v závěrečném hodnocení) a zároveň jsou hodnoceni mezinárodní odbornou porotou, takzvanou Akademií (60 % v závěrečném hodnocení). V každé kategorii je pak jeden finalista, který vyhraje cenu The Golden Padldle – Zlaté pádlo. V letošním roce bylo nominováno hned několik českých zástupců v různých kategoriích – ženský raftový tým TR Team Omega a mužský raftový tým TR Hiko, sjezdařky Martina Satková a Barbora Dimovová a sportovní komentátor Daniel Stach. Z českých zástupců se do finále podařilo probojovat pouze Danovi, pro kterého můžete stále hlasovat stisknutím černého palce. Během příštího týdne proběhne 2. kolo hlasování a vítězové budou informováni od 18. do 21. prosince. O všech finalistech si můžete přečíst přímo na stránkách Word Paddle Awards.

Turistika
Testování ponožek, Mikulášská atmosféra a soutěž v pojídání knedlíků

Testování ponožek, Mikulášská atmosféra a soutěž v pojídání knedlíků

Už léta jezdíme první prosincovou sobotu na vodu. Většinou na potok, ale letos je sucho, a tak padlo slovo o Vltavě z Vraňan do Mělníka. Já hlavně potřebuji otestovat ponožky. Testovat ponožky je problém. Chápu to – různé materiály na různé použití, různé reakce lidské pokožky na ony materiály, prostě děs. Ale nohy je potřeba mít v teple.

Zajímavosti
Vánoční předplatné Pádlera s rolákem Devold za výhodnou cenu! – UKONČENO

Vánoční předplatné Pádlera s rolákem Devold za výhodnou cenu! – UKONČENO

Podarujte o letošních Vánocích své blízké originálním a praktickým vánočním dárkem, který pro Vás Pádler připravil jako každý rok ve spolupráci s Norskou módou.