Články


Paddleboarding
Závodní sezóna na paddleboardech začíná

Závodní sezóna na paddleboardech začíná

Již na začátku května začne třetí paddleboardové klání o Český pohár SUP. Obhájí letos úřadující šampióni Českého poháru SUP 2018 Ondřej Petrák a Lucie Fialová své pozice nebo pohár i s vítěznými vavříny poputuje dál?

Kapky
Studenti se v rámci projektu Čistá řeka snaží uzdravit Vltavu. Zapojit se může každý vodák!

Studenti se v rámci projektu Čistá řeka snaží uzdravit Vltavu. Zapojit se může každý vodák!

Objem plastového odpadu v mořích a oceánech představuje environmentální katastrofu. V mořích pluje přes čtvrt milionu tun plastového odpadu, do poloviny století bude v oceánech více plastů než ryb. Víte jak dlouho přitom trvá, než se rozloží jedna PET lahev? Dlouhých 450 let! Že vás tato čísla stále nezvedla ze židle? Možná vás bude zajímat, že čtyři pětiny pitné vody obsahují mikroplasty… Vltava je často považována za nejkrásnější řeku České republiky. Pramení na Šumavě, protéká mimo jiné Českým Krumlovem, Českými Budějovicemi, Prahou a v Mělníku se vlévá do Labe, které dále protéká Německem a ústí až do Severního moře. V letních měsících je pak naší nejoblíbenější vodáckou destinací. Během vodácké sezóny se na Vltavě spotřebuje několik milionů jednorázových plastových kelímku. Studenti Pražského humanitního gymnázia se proto rozhodli říci DOST! Snaží se přesvědčit vodáky, majitele kempů a restaurací, aby jednorázové plastové kelímky přestali používat. Projekt může podpořit každý z nás tím, že v kempech a restauracích (nejen) podél Vltavy budeme vyžadovat možnost pít ze skla nebo vratných kelímků. Za nás „palec hore“! Projekt nabízí velmi zajímavou možnost pro majitelé kempů a restaurací – pokud se zavážete, že nebudete používat jednorázové plastové kelímky, bude tým Čistá řeka vaši restauraci/kemp propagovat mezi vodáky. Více informací o projektu hledejte na stránkách www.cistareka.eu a na Facebooku.

Divoká voda
Březnové pádlování na Schwarze Pockau aneb zpěněná voda řítící se mezi skalami i ztracené pádlo

Březnové pádlování na Schwarze Pockau aneb zpěněná voda řítící se mezi skalami i ztracené pádlo

Do Krušných hor přišla koncem února obleva a v krušnohorských potůčcích začal pod hlubokými závějemi tepat život. V pátek večer mi volá Stankáč, že v sobotu by mohla být Schwarze Pockau zralá na jízdu. Jasně, jdeme na to! Ráno si ještě čekneme aktuální vodní stav.

Kapky
Na vodu legálně s 0,5‰ alkoholu v krvi, odhlasovali poslanci. Má to ale jistá pravidla

Na vodu legálně s 0,5‰ alkoholu v krvi, odhlasovali poslanci. Má to ale jistá pravidla

Vodáci budou smět vyrazit nově na většinu našich řek s alkoholem v krvi a to do hladiny 0,5‰. Ve hře byla i hranice 1‰, ale ta neprošla. Verdikt, ale zatím není definitvní, zákon totiž ještě musí potvrdit Senát, který jej může i upravit. Hranice alkoholu neplatí pro všechny! Maximálně půl promile alkoholu v krvi platí pro toho, kdo vede plavidlo, posádka lodi omezena není a zákon platí pouze na dopravně nevýznamných cestách. Těmi dopravně významnými u nás jsou dolní tok Labe, Vltavy a Moravy. Za porušení zákona hrozí pokuta až 100 000 Kč. Inspektoři se zaměřují hlavně na větší motorové lodě, ale občas jsou kontrolováni i běžní vodáci na kánoích či raftech. Podrobnosti hledejte například na idnes.cz.

Kapky
Výstava urbanistické studie Botič přiblíží vizi rozvoje nejdelšího pražského potoka nejen vodákům

Výstava urbanistické studie Botič přiblíží vizi rozvoje nejdelšího pražského potoka nejen vodákům

Botič, též Vinný potok, je nejdelším pražským potokem, který protéká rozmanitým terénem hustě zastavěné plochy i relativně neporušené přírody. Střední část, přírodní památka Meandry Botiče, má podobu přirozeně meandrujícího toku s řadou tůní, výskytem chráněných a ohrožených druhů ptactva a společenstvem vodních živočichů. Urbanistická studie Botič se zabývá architektonicko-urbanistickými hledisky, hledá ideální vytvoření podélného zeleného komunikačního koridoru a rozvíjí užívání veřejného prostoru v jeho okolí. Tzn. navrácení života k potoku, jeho rehabilitace a zatraktivnění, podpora rekreační hodnoty území. Zároveň klade důraz na vegetační, krajinářské a protipovodňové úpravy toku a jeho blízkého okolí. Vernisáž výstavy návrhu urbanistické studie Botič proběhne v pondělí 11. 3. od 19.00 hodin ve Středisku územního rozvoje v přízemí budovy B úřadu městské části (Vršovická 68, Praha 10). Výstava bude přístupná od 4. 3. do 29. 3. ve výlohách střediska 24 hodin denně nebo v otevírací době – středa 8.00 – 12.00 a 14.00 – 18.00. Cílem je veřejnosti co nejvíce přiblížit vizi rozvoje tohoto toku a jeho blízkého okolí. Více na informací zde.  

Turistika
Doubrava – profláklá východočeská řeka s vodácky neobjevenými úseky

Doubrava – profláklá východočeská řeka s vodácky neobjevenými úseky

Svou délkou téměř 90 km se řadí spíš k delším řekám, ale celou ji bude znát jen málokdo. A přitom nabízí hned několik zajímavých úseků. Co ovšem bude znát skoro každý, a nemusí to být kovaný vodák, bude úsek z Pařížova do Ronova, který se už ve (vodáckém) světě stal pojmem. Pojďme si Doubravu, tuhle krásnou řeku, tekoucí z Vysočiny až do Labské nížiny, představit trochu blíž a v celé její kráse.

Kapky
Vodácký spolek Posejdon zve do knihovny v Orlové na výstavu Vodáci Moravskoslezského regionu

Vodácký spolek Posejdon zve do knihovny v Orlové na výstavu Vodáci Moravskoslezského regionu

Tisíce vodáků do Moravskoslezského kraje zavítá zejména v době, kdy lze sjíždět Moravici nebo Ostravici. Vedle toho jsou celoročně sjízdné také vybrané úseky Olše, Odry a Opavy. A protože vodáci z Karviné – Hraničáři, slaví 50 let, rozhodl se spolek Posejdon uspořádat putovní výstavu s názvem Vodáci Moravskoslezkého regionu. „Bylo to při sázení Hraničářské lípy na loděnici v Karviné (28.10.2018), kdy Jaroslav Jarinkg Prymus přišel s nápadem: „… a když je to 50. výročí, co výstava… nechystá se?“ Já den na to rezervoval místo v Městském domu kultury v Karviné už na prosinec 2018 s tím, že kdyby Hraničáři potřebovali na přípravu více času, bude výstava širšího rozsahu. Informoval jsem o tomto plánu představenstvo Spolku Posejdon, radu Loděnice pod hradem a vedení VK Tzunami Ostrava. Myšlenka se všem líbila, a tak začaly práce na putovní výstavě Vodáci Moravskoslezského regionu.“ říká Roman „Pudink“ Štolfa ze spolku Posejdon o vzniku vodácké výstavy. Výstava už prošla městy Karviná a Dolní Lutyně. Nyní se přesouvá do Orlové, kde potrvá od 28. 2. 2019 až do 2. 4. 2019, navštívit ji můžete v budově městské knihovny – otevírací doba: Po, Út, Čt a Pá 8–18 hod; So 8–12 hod; St zavřeno. V Červnu výstava zavítá do Bohumína a od července až do září potom zakončí svou štaci v Ostravě.

Divoká voda
Jarní pádlování na divokých řekách Gruzie s týmem ZET Kayaks

Jarní pádlování na divokých řekách Gruzie s týmem ZET Kayaks

Při dosednutí letadla v hlavním městě Tbilisi náš Boeing 737 pod vlajkou nízkonákladových aerolinek Pegasus na ranveji poskočí jako kočka chytající myš. Všichni na sebe s údivem pohlédneme a potvrdíme si navzájem, že v Gruzii používají zpomalovací prostředky dopravy v podobě retardérů i na ranveji. Znaky východního světa se projevily opravdu rychle.

Kapky
Na slovenském řece Hron se budou mít vodáci zas o něco lépe

Na slovenském řece Hron se budou mít vodáci zas o něco lépe

Na populární slovenské řece Hron, která je v sezoně hojně využívána vodními turisty, došlo v létě minulého roku k vstřícnému kroku vůči vodákům. Na jezu v Hronské Dúbravě (ř. km 134,1), který je klapkový a tudíž nesjízdný, byl otevřen rybochod, kterým je možné jez splout nebo alespoň lodě skoníčkovat. Odpadá tak dřívější náročné a dlouhé přenášení. (foto: maps.google.com)

Turistika
Šlapanka – vyšší odborná škola vodácké akrobacie

Šlapanka – vyšší odborná škola vodácké akrobacie

Už před víkendem avizovaly předpovědí počasí nebývale vysoké teploty (na poměry poloviny února) a tak jsem nenechal nic náhodě. Ženu jsem připravil na vodácký program místo programu horského a zajistil jsem vše potřebné, abychom mohli v sobotu ráno vyrazit. Poslední neznámou byl tok, který bychom spluli.