Články


Jak na to?
Kurz vodní turistiky není jen pro zelenáče, ocení ho i zkušení vodáci

Kurz vodní turistiky není jen pro zelenáče, ocení ho i zkušení vodáci

Vodáctví, v podobě jak ho známe u nás, je světový fenomén. V žádné jiné zemi na světě nesjíždělo nějakou řeku takové množství lidí, vzhledem k celkovému počtu obyvatel, jako v České republice. Hlavními důvody, proč se v létě tolik lidí vydává na vodu, jsou nejen touha sdružovat se ve skupinách a věnovat se oblíbeným společenským aktivitám, ale i vývoj materiálů, ze kterých jsou různá plavidla vyráběna. Většina lodí je vyrobena z velmi odolných materiálů, které umožňují i nezkušeným posádkám vydat se na řeku bez většího rizika poškození lodě. To vede k nárůstu množství lidí pohybujících se na řekách a s tím spojenými situacemi demonstrujícími nezkušenost a nevědomost velké části „vodáků“.

Kapky
Ostravice poteče pouze v sobotu 30.3.

Ostravice poteče pouze v sobotu 30.3.

Vypouštění Ostravice z přehrady Šance, původně plánováné na celý víkend, je zkráceno pouze na sobotu 30.3. Hráz bude také vypouštět méně vody. Jak jsme již informovali, nádrž Šance je po rekonstrukci a vodu bude Povodí Odry garantovat až 3 dny před akcí. Jelikož je naplněnost přehrady jaká je, můžeme po dohodě uspořádat JEDNODENNÍ SJEZD 30.3. Vody se bude vypouštět taky méně, 12m3/s. To je průtok ideální pro kánoe a kajaky, ne však pro rafty. Prosím sdílejte tuto informaci ať se dostane co možná k největšímu počtu vodáků. Propozice ke stažení zde. S vodáckým Ahoj — Adam Šindler Campanula vodáci 731 600 333

Kapky
Moderátor Daniel Stach získal cenu World Paddle Awards 2018 v kategorii Mediální profesionál

Moderátor Daniel Stach získal cenu World Paddle Awards 2018 v kategorii Mediální profesionál

Daniel Stach se stal televizní celebritou s vlastní show. V roce 2004 se na vodě představil jako člen českého juniorského slalomového týmu. Do prestižní soutěže World Padlle Awards 2018 byl nominován v kategorii „Media Professional“ zejména za komentování několika mistrovství světa ve vodním slalomu a rychlostní kanoistice. „Je to velká čest a rád bych poděkoval zejména členům naší komunity, protože byli velmi přízniví nejen během veřejného hlasování.“ říká Daniel o svém velkém úspěchu v celosvětově uznávané soutěži. Celý rozhovor s Danem si můžete přečíst tady. Danovi gratulujeme i my a děkujeme za to, co dělá pro náš sport! Jen tak dál. Podívejte se na blahopřání od Miroslava Jelence, Jakuba Prühera a Jiřího Rohana: This browser does not support the iframe element. www.worldpaddleawards.com

Pozvánky na akce
Pozvánka na odemykání Sázavy s Vodáckým plesem

Pozvánka na odemykání Sázavy s Vodáckým plesem

Sníh z hor taje a plní koryta našich krásných českých řek a přichází čas symbolického odemykání řek pro vodáky. A kde jinde otevřít naši Sázavu, než na nejoblíbenějším úseku Týnec-Pikovice? A jak jinak strávit večer po splutí než na vlnách valčíku nebo ve vírech polky? Dne 6. dubna 2019 pořádá Půjčovna lodí Samba a vodácká cestovka Povoda Odemykání Sázavy, na které navazuje večerní Vodácký Ples v Týnci nad Sázavou.

Kapky
Brno chce v příštích letech vybudovat vodácký kanál u řeky Svratky

Brno chce v příštích letech vybudovat vodácký kanál u řeky Svratky

O vodáckém kanálu v Brně se hovoří už dlouho a bohužel se ho zatím zdejší vodáci nedočkali. Nyní jim však svitla nová naděje. Brněnský radní pro sport Jaroslav Suchý řekl, že by Brno rádo v následujících letech vybudovalo vodácký kanál. Vodácký areál by se měl nacházet v prostoru bývalé vodárny nedaleko jezu U elektrárny. Předpokládáná investice by se měla pohybovat kolem 350 milionů korun a částečně by měla být kryta z dotačních peněz. Více informací hledejte v článku ČTK.

Seakajak
Raja Ampat: Pádlování na seakajaku v zemi lidožroutů

Raja Ampat: Pádlování na seakajaku v zemi lidožroutů

Co je horší – lidožrout nebo krokodýl? Tuhle otázku jsme si kladli před naší cestou. Dá se říct, že větší strach je dnes z krokodýlů. Papua je sice stále spojována s pojídáním lidského masa, ale dnes už si Papuánci svůj jídelníček touto lahůdkou tak často neobohacují. A navíc útoky krokodýlů jsou v oblasti zaznamenávány mnohem častěji.

Kapky
Na řece Otavě záchranáři lovili plavajícího muže, zachránit se jej nepodařilo

Na řece Otavě záchranáři lovili plavajícího muže, zachránit se jej nepodařilo

V neděli 17. března v dopoledních hodinách vyjížděli k řece Otavě záchranáři, policisté, několik jednotek hasičů a také vrtulník. Důvodem byl muž plovoucí v řece. Informace z tisku bohužel nejsou zcela přesné a místy se rozcházejí, ale z dostupných informací se zdá, že 49 letý muž plul po řece sám na nafukovací kanoi Baraka, která se později zachytila na jezu v Radešově (ř. km 106,6), odkud se jí nepodařilo vyprostit. Muž plaval v korytě řeky a záchranáři ho vylovili až po několika kilometrech. Muž na sobě měl pouze vestu, přilbu ne (byl poraněn na hlavě). Ihned začaly pokusy o oživění, které pokračovaly i v průběhu transportu do nemocnice v Plzni. Bohužel se muže již oživit nepodařilo. O události ihned informovaly různé české noviny a je zajímavé, jak se někdy informace rozcházejí. Podívejte se na: novinky.cz, Klatovský deník, Blesk.cz, Týdeník Policie, iDnes.cz.

Zajímavosti
Co nezapomenout před výletem na vodu

Co nezapomenout před výletem na vodu

Váš vodácký výlet může být nezapomenutelným životním zážitkem, nebo noční můrou. Vše záleží na tom, jak se na něj připravíte a co si s sebou vezmete. Bez čeho by se rozhodně neměla obejít žádná vodácká akce?

Kapky
Doubrava Pařížov – Ronov zrušena! Jedno z nejpopulárnějších českých odemykání řeky letos nebude

Doubrava Pařížov – Ronov zrušena! Jedno z nejpopulárnějších českých odemykání řeky letos nebude

Odemykání řeky Doubravy ve Východních Čechách a splutí z Pařížova do Ronova nad Doubravou patří mezi nejpopulárnější vodácké akce v Česku. Bohužel, letošní Odemykání, které bylo plánované na víkend 30. a 31. března je zrušeno! Podrobnosti prý pořadatel brzy zveřejní na svém webu – údajně selhal „lidský faktor podobně jako na Chrudimce.

Divoká voda
520 metrů kubických na Futaleufu

520 metrů kubických na Futaleufu

Chilská řeka Futaleufu patří mezi klenot divokovodních terénů na světě. Skupina českých raftařů měla možnost  se na tuto řeku dostat po skončení MS v raftingu, které se konalo v Argentině v listopadu loňského roku.