Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Gottleuba – divoká voda v Krušných horách

Gottleuba – divoká voda v Krušných horách

Obleva a zvýšené vodní stavy se v minulém týdnu nevyhnuly ani Krušným horám, kde teče například krásná řeka Gottleuba. Místní partička si ji střihla hned třikrát po sobě za různých vodních stavů. Podle videa se zdá, že Krušné hory stojí při příští oblevě určitě za návštěvu. Co byste z Krušných hor doporučili vy?

Krakonošovo Labíčko bude

Krakonošovo Labíčko bude

Ahoj vodáci, zjištuju, že atmosfera mezi váma je napjatá jako když v báru houstne dým. Sojka bonzačka štěbetala, že se mezi vodáckou komunitou šušká, že voda v Labi letos poteče, ale co Krakonošovo Labíčko? Bude nebo ne? Co všechno bude za disciplíny, pojede se team race, bude pořádná after party, bude bohatá tombola a v ní kayak od ZETu, bude rampa a pořádná časomíra, poteče zlatavý mok s bílou pěnou nahoře proudem? Tak pro ty, kteří pochybovali mám jasnou zprávu: Krakonošovo Labíčko 21.-23.4.2017 bude! Prahnete po tom vědět víc? Tak to si budete muset ještě chvilku počkat, páč my, Krakonoš a jeho Lyžníci, jsme ještě lyže za pádla a lodě nevyměnili.

Tak ahooooooj.

Těší se na vás Krakonoš a jeho Lyžníci.

Info z Kamenice – pozor na stromy! – AKTUALIZOVÁNO

Info z Kamenice – pozor na stromy! – AKTUALIZOVÁNO

České řeky nám včera dopřály první letošní svezení a do redakce hned dorazilo varování před stromy a dalšími nástrahami na Tanvaldské Kamenici: „V celém údolí řeky je pořád cca. 25 cm sněhu, takže se blbě vylejzá a prohlíží (ale není potřeba). Lávka na Držkovských schodech byla za normální vody (10m3/s) v poho, ale za VV se bude asi blbě podjíždět.  Cestou je pod vodou pár stromů, takže je nutné jet pozorně.Velmi nebezpečný strom je v laguně pod Rozstříleným místem v Navarovský soutěsce. Je nezbytné dojet tam hlavou nahoru a na správné straně, jinak jde opravdu o život! Je to ohromnej smrk, kterej je pod vodou zlomenej a trčej z něj všude silný větve. Díky sněhu je to bohužel špatně prohlédnutelné a jistitelné. Dávejte pozor!“ Za info děkujeme Vaškovi z TJ Delfín Jablonec n. N. Pokud budete mít informace z dalších řek nebo aktualizované informace z Kamenice a třeba i fotky, pošlete je prosím na sn****@pa****.cz. Rádi je zveřejníme pro ostatní vodáky! Snížák: Vaškem zmíněná lávka na Držkovských schodech je při včerejším stavu přes 20 m3/s opravdu nízko nad vodou. Navíc je necelých 100 m po tímto místem strom přes celou řeku, který je téměř celý pod vodou. Lávku buď objeďte zleva malý průskokem nebo obneste. Pokud se vám jí totiž nepodaří podeskymovat na první pokus jste za chvíli naplaveni na zmíněný strom. Osobně jsem si to zkusil.

Shlédněte film The Canoe

Shlédněte film The Canoe

Vodáckých videí je na internetu k dispozici nepřeberné množství a každým dnem přibývají další a další. Hlavním tématem je bezesporu divoká a extrémní voda, která je divácky atraktivní. Je proto velmi dobře, že se občas objeví i filmové dílo zcela jiného ražení. Goh Iromoto natočil úžasný film, nejen díky skvělé kameře, který pojednává, jak název The Canoe napovídá, o kánoích v jejich domovské zemi, v Kanadě.

Divoká voda v Kyrgyzstánu

Divoká voda v Kyrgyzstánu

V létě roku 2016 se Matěj Koudelka a Ondra Pokorný vydali na divoké řeky v Kyrgyzstánu. Připojili se k výpravě vedené členy adidas Sickline týmu Tomassem Marnicsem a Egorem Voskoboynikovem a užili si skvělé pádlování na Velkém a Malém Narynu, Kekemerenu a dalších místních řekách. Matěj navíc o celé akci sepsal parádní text, na který se můžete těšit v letošním prvním Pádlerovi. Zatím se trochu navnaďte u videa!

Videoškola eskymáckého obratu

Videoškola eskymáckého obratu

Zimní období je pro mnoho vodáků obdobím návštěvy bazénů a tréninku eskymování. Pokud byste chtěli načerpat trochu teorie z výukových videí, pak určitě doporučujeme trilogii britského kajakářského centra Glenmore Lodge, kde pochopíte mechanizmy fungování eskymáckého obratu a třeba se naučíte i pár vychytávek, které vám pomohou při zdokonalování se. Tak zvedejte, jaro se už brzy zeptá!

S raftem v peřejích Brahmaputry

S raftem v peřejích Brahmaputry

Na podzim loňského roku se už po několikáté vydala česká expedice pod vedením Roberta Kazika z Denali Expedition týmu na peřeje řeky Brahmaputry. Pokud by někdo o této řece nic nevěděl, pak vězte, že se jedná u jeden z největších světových veletoků tekoucí z Tibetu přes severovýchodní indické státy až do Bangladéše a oceánu. Této definici odpovídá i vodnatost řeky a tedy velikost a síla peřejí. Důkazem budiž video od Kuldy.

Jak se točí vodácký film?

Jak se točí vodácký film?

Olaf Obsommer známý také jako Big-O patří ve vodáckém světě mezi hlavní tvůrce filmů a videí a zároveň je šéfem týmu adidas Sickline. Před dvěma lety se tento tým vydal do Kyrgyzstánu na řeku Sary-Jaz, kterou úspěšně splul. Na expedici samozřejmě nechyběl Olaf se svojí kamerou. Jak to vypadá, když se natáčí takový vodácký velkofilm? A kolik toho členové týmu vezou v lodích? Na to odpovídá toto video.

Paddle Expo 2016 – top vychytávky a úlety

Paddle Expo 2016 – top vychytávky a úlety

Každý rok se na Paddle Expu mimo klasické produkce objeví i pár inovací, které jsou buď naprosto geniální, nebo naprosto šílené. Pojďte se podívat, které to bylo tentokrát.

Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku

Na podzim loňského vydaná kniha Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku autora Standy Chládka (který je naším stálým spolupracovníkem) s podtituly Kronika ztraceného světa aleutských kajakářů a Moje aleutská kajakářská odysea je velmi unikátním dílem, a to hned z několika pohledů.