Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Klub cestovatelů Praha nabídne v březnu hned dvě vodácké přednášky

Klub cestovatelů Praha nabídne v březnu hned dvě vodácké přednášky

Klub cestovatelů Praha má bohatý přednáškový program. Na březen jsou v něm zařazeny hned dvě přednášky s vodáckou tematikou. Obě dvě přednese náš stálý spolupracovník Milan Pachlopnik. První přednáška se uskuteční 5. března a bude o 115 dnů dlouhém putování v kajaku po tzv. Pacific Inside Passage, které vede podél pobřeží Britské Kolumbie (Kanada) a Aljašky (U.S.A.). Druhá přednáška se uksteční 21. března a tématem bude dvouměsíční splutí řek Keele a Mackenzie. Upozorňujeme, že zájem o přednášky je veliký a je dobré si včas zakoupit vstupenky!

Povolit alkohol vodákům? Na toto téma se debatovalo v pořadu Duel

Povolit alkohol vodákům? Na toto téma se debatovalo v pořadu Duel

Poslanec Lukáš Bartoň z Pirátské strany a předseda Svazu Vodáků České Republiky (SVoČR) Libor Polák debatovali v pořadu Duel o tématu, které je v poslední době často diskutované – povolení alkoholu na vodě s určitou tolerancí – ANO nebo NE? Podívejte se na záznam pořadu.

Skvělá zpráva pro vodáky – rakouské řeky Ötz a Sanna zůstanou bez přehrad

Skvělá zpráva pro vodáky – rakouské řeky Ötz a Sanna zůstanou bez přehrad

V roce 2014 pobouřila vodáckou veřejnost napříč Evropou zpráva o tom, že by se v Rakousku v oblasti Tyrolska mělo začít s budováním rozsáhlého energetického projektu, který by znamenal výstavbu přehrad hned na několika populárních vodáckých tocích. Kdo si chce osvěžit paměť, ať se podívá na tehdejší článek, který vše přehledně shrnul. Asi nejsilněji probíhaly protesty na řece Sanna, kde proběhl tzv. Sannafest. Od těchto akcí veškerý humbuk okolo obřích projektů utichl a až před pár dny se v redakčním emailu objevila skvělá zprávy od Jany „Borůvky“ Mrskočové, které nám napsala, že přehrady na Sanně ani Ötzu se stavět nebudou a přidala i vysvětlení: Ahoj, v roce 2014 jsme se zúčastnili akce na záchranu rakouské řeky Sanny před výstavbou vodní elektrárny. Velký odpor proti tomuto projektu byl nejen ze strany raftových společností a ekologů, ale i ze strany místního obyvatelstva. O akci jste se mohli dočíst na webu Pádlera. Dále se ale ke mně žádné informace o budoucím projektu nedostaly. Letos se mi konečně podařilo zjistit šťastnou zprávu, když jsem se ptala na aktuální situaci rakouských vodáků žijících v Oetztalu. Projekt na Sanně byl již před léty zamítnut, jak kvůli nesplněnému ekonomickému předpokladu, tak i velkému odporu široké veřejnosti. Argumenty proti stavbě důkladně zpracovala rozsáhlá studie. Snížený průtok řeky by nezasáhl jen vodáky a vodní živočichy, zřejmě by negativně ovlivnil i hladiny spodních vod v okolí a neblahé účinky by se projevily i při povodních. Zajímavostí je třeba i to, že řeka přivádí do údolí čerstvý vítr, který rozfoukává průmyslové zplodiny, které by se jinak držely ve městě Landeck, jímž Sanna protéká. Více informací můžete nalézt v němčině na webových stránkách www.tiroler-raftingverband.at v sekci Umwelt und Natur, zde je také dostupná zmíněná podrobná studie. Druhá zpráva se týká původně plánované elektrárny na Oetzu. V tomto případě byl projekt zastaven z toho důvodu, že se zastavované území nachází v chráněné lokalitě Natura 2000 a tudíž jsou zamýšlené velké zásahy do přírodního bohatství nemyslitelné. Doufejme, že tyto dobré zprávy vydrží navždy a my se nebudeme muset bát o naše řeky.

Na Soče, nejpopulárnější slovinské řece, hrozí enormní zdražení splavenek

Na Soče, nejpopulárnější slovinské řece, hrozí enormní zdražení splavenek

V uplynulém týdnu se na sociálních sítích začala šířit italská petice proti zdražování poplatků na řece Soče, která je velmi populární i mezi českými vodáky. Požádali jsme proto Matěje Sottnera, který je v Bovci i na Soče jako doma, o podrobněšjí vysvětlení situace.

Kajakář, cestovatel a fotograf David "Vory" Sodomka hodnotil rok 2018 v pořadu Casablanca

Kajakář, cestovatel a fotograf David "Vory" Sodomka hodnotil rok 2018 v pořadu Casablanca

Jednou z nejvýraznějších postav posledních let na české vodácké scéně je kajakář, fotograf a cestoval David Sodomka, známý jako Vory, který se zbavil veškerého majetku a už několik let objíždí svět s kajakem. V loňském roce se podíval i do takových destinací jako Tanzánie, Malawi nebo Pákistán. Před pár dny byl Vory hostem v cestovatelském pořadu Casablanca, kde rok 2018 hodnotil. Záznam pořadu je samozřejmě k dispozici online.

V místě bývalé trojské lávky číhá past na vodáky

V místě bývalé trojské lávky číhá past na vodáky

V místě bývalé trojské lávky, která se zřítila před více než rokem, i nadále jezdí přívoz a je tu přes řeku nataženo ocelové lano. Toto lano před rokem způsobilo vážnou nehodu, díky které došlo k provizornímu zabezpečení místa pomocí výstražného lana kus proti proudu a pomocí cedule „Překážka v řece“. V dnešních dnech, kdy je voda ve Vltavě vyšší než obvykle, je ale výstražné lano téměř neviditelné a ocelové lano je na tom úplně stejně. Pokud byste tedy tímto místem pluli, dávejte pozor, proud je tu rychlý a zastavení poměrně obtížné. Informaci včetně fotodokumentace přinesl HG Sport na svém facebookovém profilu.

Shrnutí vodáckého roku 2018 přinesla ČT Sport, hosty byli Martin Fuksa a Josef Dostál

Shrnutí vodáckého roku 2018 přinesla ČT Sport, hosty byli Martin Fuksa a Josef Dostál

Na Štědrý den běželo v České televizi na kanálu ČT Sport několik pořadů shrnujících dění v určité sportovní disciplíně za uplynulý rok. Jedním z nich byl i pořad nazvaný Vodní sporty 2018, kde byly shrnuty úspěchy českých kanoistů, vodních slalomářů a veslařů a také ohlédnutí za anketou Kanoista roku. Hosty pořadu byli Martin Fuksa a Josef Dostál. Pokud jste pořad neviděli, je k dispozici v archivu ČT Sport.

Matěj Koudelka povypráví o expedici na nepálskou Humla Karnali

Matěj Koudelka povypráví o expedici na nepálskou Humla Karnali

Jablonecký kajakář Matěj Koudelka bude ve čtvrtek 17. 1. od 19.30 hodin vyrávět o expedici na jednu z nejznámějších expedičních řek světa – nepálskou Humlu Karnali. Tu splul společně s dvěma kamarády v listopadu 2018. Povídání proběhne v klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou. Řeč prý nebude jen o pádlování, ale také o přehradě, která by už letos měla vyrůst právě na Humle Karnali.

ZET Kayaks Cross je na světě

ZET Kayaks Cross je na světě

Od podzimu celý vodácký svět netrpělivě očekával novou loď od českého výrobce ZET Kayaks. Doposud se vědělo jen to, že kajak se bude jmenovat Cross a byly k vidění počítačové vizualizace. V minulém týdnu se první Crossy vylouply z pece a už byly i na vodě. Jak loď vypadá se můžete podívat na facebooku výrobce. Těšíte se na první svezení?

RECENZE: TNP Aker – první kompozitové pádlo na divokou vodu od Laminexu

RECENZE: TNP Aker – první kompozitové pádlo na divokou vodu od Laminexu

V průběhu léta jsem měl k vyzkoušení zapůjčený přelomový model pádla TNP. Proč přelomový? Protože v Laminexu se pustili také do výroby kompozitních listů na divokou vodu. Doposud měli v tomto segmentu jen listy plastové. Nové listy se jmenují Aker (čte se anglicky ejkr).