Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

ROZHOVOR: David Gros — Dyje je vodácky neobjevená řeka na čtyři dny pohodové plavby

ROZHOVOR: David Gros — Dyje je vodácky neobjevená řeka na čtyři dny pohodové plavby

Když jsem loni v létě s partou vodáků nastupoval do lodi pod znojemskou přehradou, abych zahájil čtyřdenní plavbu po řece Dyji, netušil jsem, jaké příjemné chvíle pohody a klidu mě budou čekat. Při poznávání řeky Dyje nás provázel David Gros, vedoucí zdejšího vodáckého oddílu a šéf Vodáckého centra Znojmo, kde jsme si půjčili lodě a vybavení na vodu. Při smáčení pádla na prvních říčních kilometrech s historickými dominantami města Znojma za zády jsem začal Davidovi klást otázky…

Už jste si oblékli bambus?

Už jste si oblékli bambus?

Dávno jsou pryč časy, kdy vodáci jezdili na vodu v šusťácích, vlněných svetrech, polystyrenových vestách nebo dokonce oblecích a k ochraně před studenou vodou používali třeba igelitové pytlíky nebo šikovně nastříhané kusy plastového ubrusu. Dnes už tato doba přešla z kategorie retro do kategorie „pravěk“.

Vodní slalom v roce 1969

Vodní slalom v roce 1969

Historická videa jsou zajímavá snad vždycky. Podívejte se na pár záběrů ze závodů ve vodním slalomu z roku 1969. Závody se uskutečnily ve Velké Británii na řece Dee ve městě Llangollen.

Pomozte vylepšit vodáckou aplikaci WhiteWater.Guide

Pomozte vylepšit vodáckou aplikaci WhiteWater.Guide

Na letošním jarním výletě do Gruzie jsme s kamarády mimo informací od našeho průvodce používali také mobilní aplikaci WhiteWater.Guide, kterou vytvořili kajakáři Mike Krutyansky a Konstantin Kuznetcov. Divili jsme se, kolik řek je v aplikaci pro Gruzii zaneseno a že některé dokonce mají online vodočty. Taky jsme byli překvapeni kolik dalších zemí/regionů už aplikace obsahuje. Podle stejné aplikace prý v Gruzii s úspěchem jezdila i jiná česká skupina, která tam byla jen pár dnů před námi. Vývojáři aplikace se nyní rozhodli pro několik vylepšení, jež se ale neobejdou bez finančních prostředků. Založili proto kampaň, kde všechny zamýšlené úpravy popisují a žádají vodáky z celého světa o finanční podporu. Podívejte se na to a v případě zájmu vývoj aplikace podpořte. Já už jsem to udělal, protože přidání nových destinací, možnost ukládat si v aplikaci historii splutí nebo přídávat vlastní informace my přijdou jako opravdu zajímavé funkce a není to zdaleka všechno, co mají Mike a Konstantin v plánu.

ČT Sport odvysílala dokument o letošním raftovém MS

ČT Sport odvysílala dokument o letošním raftovém MS

České televize Sport odvysílala třiceti minutový dokument o Mistrovství světa v raftingu, které se konalo v Austrálii na řece Tully. Dokument mapuje počínání našich reprezentantů. Kdo neviděl dokument v televizi může se na něj podívat v internetovém archivu.

Jak jsme jeli Moravu

Jak jsme jeli Moravu

Každý rok zjara vyrážíme na nějakou tradiční českou řeku. V letošním roce padla volba na Moravu, na které jsem byl naposledy snad jako dítě. V paměti ji ale mám zapsanou velmi kladně, tak proč neosvěžit vzpomínky?

Ve vodáckém areálu Lídy Polesné vyroste nová loděnice

Ve vodáckém areálu Lídy Polesné vyroste nová loděnice

U vodáckého kanálu v Českém Vrbném (areál Lídy Polesné) vyroste v nejbližších letech nová loděnice. Jen před pár dny totiž zastupitelstvo města České Budějovice schválilo poskytnutí dotace ve výši 3,9 milionu korun. Nová loděnice prý nabídne dostatečný prostor v šatnách a skladu lodí pro narůstající dětskou členskou základnu oddílu SK Vodní slalom České Budějovice, jejich trenéry a rodiče, dál zázemí klubovny pro sportování i pořádání různých akcí. Od počátku fungování klubu bude poprvé k dispozici šatna s WC. Součástí loděnice bude také nový bufet s pergolou. Ten nahradí stávající restauraci, která se z dožívajícího prostoru přesune na nádherné místo k vodě. Více najdete na facebookových stránkách oddílu.

Vodácké firmy a svazy založily společnou asociaci, přidat se můžeš i ty

Vodácké firmy a svazy založily společnou asociaci, přidat se můžeš i ty

Vodácké svazy, vodácké firmy i neregistrovaní vodáci založili Asociaci vodní turistiky a sportu. Základem asociace jsou 4 vodácké svazy zastupující přes 49 000 členů (ČSK, SVoČR, KČT a ATOM), k asociaci se připojily a stále připojují vodácké firmy a nyní do ní mohou vstupovat další subjekty i vodáci, kteří nejsou nijak organizovaní nebo registrovaní. Cílem asociace je ochránit vodácké zájmy na úrovni jak legislativní, tak i v rámci místních vodoprávních řízení. Nebude to jednoduché. Bude nutné změnit některé zákony, ty již existující naopak vymáhat a hlavně se snažit přizpůsobovat řeky vodní turistice, abychom za pár let měli kde jezdit.

RECENZE: origami kajak ORU KAYAK COAST XT

RECENZE: origami kajak ORU KAYAK COAST XT

V testování skládacího kajaku od firmy Oru Kayak jsem doufal od chvíle, kdy je do Česka začala společnost ROAM. dovážet. Bylo vcelku jedno, jestli to bude nejmenší rekreační otevřený model Beach LT nebo o trochu větší a už uzavřený Bay ST nebo dvoumístný Haven, a nebo top model Coast XT. Pro letošní jaro se testování povedlo domluvit a byl jsem mile překvapen, že jsem na něj obdržel právě top model Coast XT.

Výrobce pádel TNP připravil novou soutěž

Výrobce pádel TNP připravil novou soutěž

Český výrobce pádel TNP připravil pro všechny kreativce novou soutěž. V TNP by rádi vyrobili novou kolekci triček a rozhodli se do jejich přípravy a vymýšlení zapojit ostatní vodáky. Pokud tedy máte nápad na zajímavé triko není nic jednoduššího, než ho poslat do TNP soutěže a vyhrát pádlo TNP Aker nebo TNP Nekton G. Podrobnosti o soutěži přímo na webu www.tnp.cz.