Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Lofer Rodeo 2019 se vydařilo. Češi získali dvě zlata!

Lofer Rodeo 2019 se vydařilo. Češi získali dvě zlata!

Od 13. do 15. září hostilo rakouské městečko Lofer akci nazvanou Lofer Rodeo, která se postupně zabydluje ve vodáckém kalendáři i u českých pádlerů. Víkend se nesl ve znamení čtyř hlavních bodů: pádlování na loferské slalomové trati za nočního osvětlení, vodácké závody, legendární párty a protestní jízda proti elektrárně na Saalachu. Tohle všechno doplnilo skvostné počasí a perfektní vodní stav v řece.

Rokytka letos nahradí zrušený Vavřinec

Rokytka letos nahradí zrušený Vavřinec

Koncem minulého týdne otřásla vodáckým světem nečekaná zpráva, že bude zrušen populární Vavřinecký potok. Dnes naštěstí dorazila do redakce pozitivní zpráva a sice taková, že bude splutí pražské Rokytky, pouze v odlišném termínu, než bylo původně plánováno. Rokytka tak letos Vavřinec v podstatě nahradí.

Soutěska Lammerklamm na sjezdovém kajaku v roce 1987

Soutěska Lammerklamm na sjezdovém kajaku v roce 1987

Soutěsku říčky Lammer v Rakousku asi není českým vodákům nutné příliš představovat. Jedná se o velmi populární a často splouvaný úsek. Představili jste asi ale někdy, že byste tuhle soutěsku jeli na sjezdovém kajaku? Tak se podívejte, jak taková akce vypadala při závodech Lammeroffen Grand Prix v roce 1987.

Na 40. ročník zamykání Lužnice zve vodácký oddíl ze Suchdola

Na 40. ročník zamykání Lužnice zve vodácký oddíl ze Suchdola

Splutí řeky Lužnice ze Suchdola nad Lužnicí s libovolným cílem. Většina účastníků končí v tábořišti v Majdaleně, srabi prý končí už na jezu Pilař.

Vavřinecký potok 2019 náhle zrušen!

Vavřinecký potok 2019 náhle zrušen!

Jen před pár minutami se na facebookovém profilu Oddílu vodní turistiky Pečky objevila tato zpráva:

Smutná zpráva z Vavřince.
Bohužel musíme oznámit, že letošní vavřinecký potok se konat nebude. Překvapivou zprávu jsme se dozvěděli na základě jednání se správci a majiteli rybníku ve Vavřinci, kdy bohužel současná legislativa a o něco nižší stav vody v rybníce neumožňují vypouštět tolik vody, kolik je pro splutí potřeba. Tato smutná novina nás samotné mrzí, protože přípravy již byly v plném proudu a nemálo zdrojů jak lidských, tak finančních již bylo investováno, nicméně se tímto omlouváme všem, kteří se splutím počítali. Prosíme o sdílení této zprávy. Děkujeme.
Za OVT Pečky Tomáš Drška

Je rozhodnuto. Na vodu i nadále zcela bez alkoholu.

Je rozhodnuto. Na vodu i nadále zcela bez alkoholu.

Mnoho měsíců vířila českou politickou a vodáckou scénou debata o prolomení nulové tolerance alkoholu v krvi vodáků. Při včerejším hlasování (24. 9.) však poslanci návrh novely zákona definitivně zamítli a znamená to, že vodáci budou i nadále muset plout po řekách zcela střízliví. Podrobnosti přinesla řada médií, kupříkladu iRozhlas.

Přehrada na Jizeře se stavět nebude. Definitivně!

Přehrada na Jizeře se stavět nebude. Definitivně!

Mnoho let se diskutovalo o výstavbě přehrady na jednom z nejpopulárnějších míst českých vodáků – na Jizeře ve Vilémově. Výstavba přehrady by znamenala zatopení populárního úseky Jizery a také části neméně populární říčky Mumlavy. Nyní však plány na výstavbu přehrady vzaly za své, protože Vilémov vypadl ze seznamu takzvaných hájených lokalit, tedy míst, kde se s výstavbou do budoucna počítá. Podrobněji o situaci informovaly Liberecké zprávy.

Slalomový kanál v Troji bude nejméně měsíc a půl uzavřen

Slalomový kanál v Troji bude nejméně měsíc a půl uzavřen

Slalomový kanál v pražské Troji bude od 3. 10. 2019 do 17. 11. 2019 uzavřen z důvodu úprav a přestavby mimo provoz. Ukončení uzavření se může změnit. Úpravy by se měly týkat zejména spodní části kanálu od playspotu Tlama dál. O znovu otevření kanálu i provedených změnách budeme informovat.

Prohlédněte si první kajak vyrobený 3D tiskem

Prohlédněte si první kajak vyrobený 3D tiskem

3D tisk je moderní technologií, která nachází ve světě stále větší uplatnění a asi bylo jen otázkou času, kdy někdo začne tisknout také plavidla. První kajak pocházející z 3D tiskárny má na svědomí Grass Roots Engineering a jedná se o jezerní kajak klasických tvarů. Kajak byl vytištěn po jednotlivých segmentech a ty jsou spojeny šrouby a silikonem. Loď se skládá celkem z 28 částí, její tisk trval 42 dnů a hmotnost je 26,3 kg. Z výroby kajaku a prvních testů vzniklo i zajímavé video. Co myslíte? Je v 3D tisku budoucnost vodáctví?

ROZHOVOR: František „Bobr“ Zvěřina – První Doubrava byla akce pro šest lidí

ROZHOVOR: František „Bobr“ Zvěřina – První Doubrava byla akce pro šest lidí

S Bobrem se okolo vody sem tam vídám už přes 15 let a dlouhou dobu jsme také v kontaktu pracovním – kvůli vodáckým akcím na Doubravě a Chrudimce, které pořádá už pořádnou řadu let. Naše setkání proběhlo tematicky u klubovny skautů v Ronově nad Doubravou, kde jsme poseděli na schodech (na kterých jste už možná někdy z Doubravy vystupovali) u řeky za krásného jarního dne. Franta se rozpovídal o sobě a svém vodáckém životě a také o pořádání vodáckých akcí, kterých by dělal ještě víc, kdyby to jenom trochu šlo. A samozřejmě jsme nemohli vynechat ani letošní zrušené odemykání Doubravy, který bylo první v celé historii této akce!