Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Magazín Kayak Session ocenil nejlepší vodáky a vodácká videa roku 2019

Magazín Kayak Session ocenil nejlepší vodáky a vodácká videa roku 2019

Mezinárodní vodácký magazín Kayak Session ocenil nejlepší vodácká videa za poslední rok v kategoriích Short Film of the Year Awards 2019 a Carnage for ALL 2019 a také oznámil vítěze individuálních kategorií v tzv. Kayak Session Paddler’s Awards‘ 19. Konkrétně byli vyhlášeni: Male Paddler of the Year 2019 (v nominacích byl i český zástupce Jiří Prskavec) Female Paddler of the Year 2019 Paddling Legend Award 2019 U21 Men Paddler of the Year 2019 U21 Women Paddler of the Year 2019 Event of the Year 2019 (v nominacích byl i český Devils Extreme Race) Non Profit Organization of the Year 2019

RECENZE: Suchý oblek JAMAN RDS-X – top kvalita z české dílny

RECENZE: Suchý oblek JAMAN RDS-X – top kvalita z české dílny

Po velikém nadšení z dlouhodobějšího testu suché bundy Jaman RT-X jsem v červnu letošního roku dostal k vyzkoušení další kus z brněnské dílny Jaman Liquid Lifestyle a sice suchý oblek označený RDS-X. Pojďte se podívat, zda se mi oblek za více jak 5 měsíců používání zalíbil.

RECENZE: Seakajakářské a touring pádlo TNP NEKTON G

RECENZE: Seakajakářské a touring pádlo TNP NEKTON G

K podzimnímu testování jsem obdržel nové pádlo na moře, jezera a jiné nedivokovodní pádlování Nekton G od TNP osazené na matné sklolaminátové žerdi o průměru 30 mm s YP spojkou. Testování probíhalo hlavně v tuzemských podmínkách na řekách a přehradách a rád bych se s vámi podělil o pár dojmů.

Dva dny v labyrintu ramen Dunaje

Dva dny v labyrintu ramen Dunaje

V posledních dnech se to všude hemží splutími původním korytem Vltavy nebo Otavy, ale v zimě je pěkných možností k pádlování víc. Dobrým tipem jsou třeba ramena Dunaje na hranici Slovenska a Maďarska mezi obcemi Čunovo a Medveďov. O uplynulém víkendu do této oblasti vyrazil Patrik Skovajsa s partou a kromě pěkné přírody si užili i pár peřejí a zimní táboření. Komu by video nefungovalo, tady je přímý odkaz: youtu.be/B7S5vSvQYwg

Oslavte příchod nového roku s pádlem v ruce při Novoročním splutí Otavy

Oslavte příchod nového roku s pádlem v ruce při Novoročním splutí Otavy

Již tradiční akce nazvaná Novoroční splutí Otavy, kterou pořádá vodácká půjčovna Lodě Slavík se v roce 2020 uskuteční v sobotu 4. ledna. Sraz účastníků proběhne ve Strakonicích u jezu Na Křemelce (ř. km 53,9) a splutí odstartuje v 11 hodin. Naplánovaná trasa má délku více jak 10 km a splutí bude ukončeno ve Štěkni. Přivítejte i vy příchod nového roku pěkným splutím zimní krajinou.

Nová vodácká kniha autora Václava Helána se představuje

Nová vodácká kniha autora Václava Helána se představuje

Začátkem prosince opustila tiskárnu nová vodácká kniha autora Václava Helána, která nese název Žít se může, plout se musí a podtitul 50 let na řekách. V knize autor popisuje splouvání řek a život před revolucí, po ní, se studentskou partou i se svými dětmi a vnoučaty. Někteří vodáci u knihy zavzpomínají, někteří získají novou inspiraci, někdo třeba po přečtení knihy vypluje a ti zbývající se přinejmenším pobaví. Součástí knihy je řada plnobarevných i černobílých fotografií, tabulka splutých řek a vodácký slovníček. Zakoupit knihu lze za 297 Kč včetně DPH přes emailovou adresu 2t****@2t****.cz. Úryvky z knihy autor zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Co všechno odkrývá vypuštěný Orlík? Odpovědi nabízí dokumentární video

Co všechno odkrývá vypuštěný Orlík? Odpovědi nabízí dokumentární video

Hitem letošní zimní vodácké sezony je bezpochyby splutí Vltava v původním korytě díky vypuštěně Orlické přehradě. Pokud se tam vypravíte, bylo by určitě dobré vědět něco málo také o historii míst, kterými bude plout. Přehledně tyto informace poskytuje video nazvané Vypuštěný Orlík: Údolí staré řeky odhalilo zmizelé příběhy. Kromě historických informací určitě potěší i působivé záběry z dronu. Komu by video nešlo správně přehrát, zde je přímý odkaz: youtu.be/s123A3_82h8

Sezona singlíře Matouše Boreckého v 5 minutách

Sezona singlíře Matouše Boreckého v 5 minutách

Pětiminutovou vzpomínku na sezonu 2019 sestříhal singlíř z Východních Čech Matouš Borecký. Poznáte některé řeky? Jako nápověda by mohlo posloužit, že se natáčelo v Česku, Norsku, Portugalsku, Rakousku… Komu by se video nepřehrávalo správně, tady je odkaz: vimeo.com/378288136

Vyšlo druhé vydání knihy Vodácká příručka ke kapitánské zkoušce

Vyšlo druhé vydání knihy Vodácká příručka ke kapitánské zkoušce

Pouhé dva roky uplynuly od prvního vydání velice povedené a za poslední roky nevídané knihy Vodácká příručka ke kapitánské zkoušce, která je uceleným přehledem snad všeho, co by měli vodáci vědět a už jsem se dočkali jejího druhého vydání. Kolektiv autorů v čele s Davidem „Cedníkem“ Svobodou – hlavním kapitánem Vodních Skautů (rozhovor s ním najdete u nás na webu) neusnul na vavřínech a ihned po vydání rozsáhlé první publikace se chopil nelehkého úkolu a do knihy zapracoval mnoho připomínek a doplnění, aby vzniklo ještě lepší vydání. Podle recenze Petra Ptáčka se to skvěle povedlo a kniha už je na pultech HG sportu a také v internetových obchodech junshop.cz a obchod.skaut.cz.

RECENZE: Vodácké sluneční brýle WILEY X COMPASS

RECENZE: Vodácké sluneční brýle WILEY X COMPASS

Počátkem letošního léta jsem začal testovat „vodácké“ brýle WileyX Compass a používal jsem je zejména na divoké vodě. Po skončení léta se brýle vydaly s Petrem Oldřichem Novotným ještě na dva seakajakové výlety, abychom je prověřili také na moři, ve slané vodě a v písku.