Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Ceny splavenek na Soče se pro letošek nemění

Ceny splavenek na Soče se pro letošek nemění

Vloni v lednu jsme informovali, že hrozí zdražení splavenek na populární slovinské řece Soče a proti tomuto záměru hned vznikla petice, kterou podepisovali vodáci z celého světa. Do rozjezdu sezony 2019 se zavedení značně zvýšených poplatků nestihlo a tak bylo ve hře na sezonu letošní. Nakonec se ale obce Tolmin, Bovec a Kobarid nedokázaly pořádně domluvit a zavedení poplatků tedy nebude ani pro letošní sezonu aktuální. Zprávu zveřejnila na svém facebooku agentura Alpin Action a potvrdil nám ji i náš spolupracovník Matěj Sottner z české základny v Bovci – Alpi Center. Ilustrační foto: facebook Alpi Center

Zkuste podcasty z prostředí vodního slalomu

Zkuste podcasty z prostředí vodního slalomu

Od začátku roku 2020 připravuje Tereza Prskavcová (manželka Jíři Prskavce mladšího) podcasty z prostředí českého vodního slalomu. Podcasty jsou o životě českých vodních slalomářů a o tom, co všechno se skrývá za zhruba 90 vteřinami, které stráví na závodní trati. Na světě jsou už první 4 díly, tak si je poslechněte.

Stromové hlášení z Tanvaldské Kamenice

Stromové hlášení z Tanvaldské Kamenice

Stejně jako každý rok, je i letos populární Tanvaldská Kamnice v úseku Plavy – Jesenný zapadaná stromy. V pondělí 24. 2. byly při stavu okolo 17 m3/s dva nebezpečné stromy v příjezdu do Držkovských schodů (zastavení a obnášení snadno vlevo). Další strom byl padlý ve vjezdu do Prádelny (ten lze opatrně podjet vlevo). Na březích se válí mnoho dalších stromů a větví a ty se s vyšší vodou nejspíš budou pohybovat, takže buďte (nejen) na Kamenici opatrní!

Česko sužuje sucho, chystají se nové přehrady

Česko sužuje sucho, chystají se nové přehrady

Česko v posledních letech sužuje sucho a situace se nijak nelepší. Voda, která u nás spadne v podobě srážek bohužel velmi rychlé odtéká pryč a to by se mělo změnit. Stát chystá výstavbu záchytných nádrží a přehrad, které by měly vodu zastavit. Aktuálně je prý vytipováno a územně hájeno 65 lokalit a další by měly přibýt. Podívejte se do článku na novinky.cz, které lokality a řeky jsou stavbou přehrad aktuálně ohroženy. Ilustrační foto: www.prehradavir.cz.

Indus z nebe – krátký film od Davida Sodomky

Indus z nebe – krátký film od Davida Sodomky

Český kajakář a fotograf David „Vory“ Sodomka se vloni na podzim už podruhé vypravil do Pákistánu, kde mimo jiných řek splul i legendární kaňon Rondu na řece Indus. Vory tentokrát vyměnil fotoaparát za dron, na který hlavně natáčel. Podívejte se, jak vypadá jedna z nejnáročnějších řek na planetě a okolní krajina z ptačího pohledu Shlédnutím videa Voryho podpoříte v soutěži Short Film of the Year Awards 2020, která trvá až do prosince, kdy bude vybráno 10 nejlepších filmů.

Kajakář Dane Jackson versus čtyřicetimetrový vodopád

Kajakář Dane Jackson versus čtyřicetimetrový vodopád

Americký kajakář Dane Jackson předvedl 5. února nevídaný kousek, když jako první člověk na světě sjel vodopád Salto de Maule, který se nachází v Chile. Výška vodopádu je 40,85 metru a jedná se tedy o jeden z nejvyšších sjetých vodopádů světa. Držitelem rekordu je američan Tyler Bradt na vodopádu Palouse Falls (57,6 m). Dane Jackson po dopadu přišel o špricdeku a musel kajak opustit, takže sjezd nebyl zcela dokončený, ale i tak se jedná o vynikající výkon. Zajímavostí také je, že Jackson byl prvním a nejspíš i posledním člověkem, který Salto de Maule sjel, protože brzy by z něj měla voda zmizet kvůli hydroelektrárně. Více o splutí a video najdete v článku na idnes.cz a krátký rozhovor s aktérem přinesl The New York Times.

Česku hrozí velmi suchý rok. Orlík se začne napouštět dříve.

Česku hrozí velmi suchý rok. Orlík se začne napouštět dříve.

Podle úterní tiskové zprávy ministerstva zemědělství hrozí v Česku v roce 2020 silnější sucho než v letech 2015 a 2018. Důvodem jsou zejména malé zásoby vody ve sněhové pokrývce a prozatím nižší srážkové úhrny, než bývá přes zimu obvyklé. Pokud se situace výrazně nezmění, hrozilo by prý už na jaře vyschnutí některých menších toků a v létě pak silné sucho. Podrobněji si o situaci můžete přečíst na lidovky.cz. V článku na lidovkách se také píše, že by již příští týden mělo začít napouštění přehrady Orlík, což by znamenalo, že možnost splutí původního koryta Vltavy se oproti původním plánům zkrátí.

O expedičním kajakingu s Jakubem Šedivým

O expedičním kajakingu s Jakubem Šedivým

Na Festivalu OBZORY 2019 (ročník 2020 už je naplánovaný na 7. – 8. listopadu) přednášel známý český expediční kajakář Jakub „Kajman“ Šedivý o svojí poslední velké expedici do Tádžikistánu na řeku Muksu a na festivalu byl požádán i o rozhovor na kameru. Žádosti vyhověl a vzniklo moc pěkné povídání o tom, jaké to je jezdit na velké kajakářské expedice. Přikládáme i odkaz na původní video, kdyby tady nefungovalo: youtu.be/EMjEfPbg0JY

Na vltavském jezu U Papouščí skály vznikne malá vodní elektrárna, vodáky stavba neomezí

Na vltavském jezu U Papouščí skály vznikne malá vodní elektrárna, vodáky stavba neomezí

Na vltavském jezu u Papouščí skály (ř. km 286,4) právě probíhá výstavba malé vodní elektrárny, která by měla být umístěna u levého břehu řeky. Díky velmi vstřícnému jednání investora se Spolkem Vltava, který sdružuje půjčovny lodí a kempy na Vltavě, se podařilo vyjednat takové podmínky, aby novou elektrárnu vodáci nepocítili. Dle slov předsedy spolku Radka Šťovíčka bude nová část jezu se šlajsnou dokončena před sezonou, aby nedošlo k jejímu narušení. Šťovíček dále vysvětlil, že stavební úpravy zúží stávající vorovou propust, které ale bude pořád širší než klasické retardérky, pro její splutí bude zajištěn vždy dostatečný průtok, pod propustí bude upraveno podjezí, aby bylo bezpečnější a vylepšení se dočkají také výstupy a vstupy do vody pro vodáky, kteří by jez přenášeli. titulní foto: mapy.cz

RECENZE KNIHY: Jan Hocek – Nejhezčí dobrodružné výpravy po Česku a Slovensku

RECENZE KNIHY: Jan Hocek – Nejhezčí dobrodružné výpravy po Česku a Slovensku

Po knihách Nejhezčí túry světa a Nejhezčí místa světa se dobrodruh a cestovatel (a také stálý spolupracovník Pádlera) Jan Hocek rozhodl řídit heslem „Všude dobře, doma nejlíp“ a vydal svou třetí knihu, která se zabývá výlučně jeho domovinou, tedy Českou a Slovenskou republikou.