Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Uvolňují se pravidla pro individuální sportování, platí to i pro vodáky

Uvolňují se pravidla pro individuální sportování, platí to i pro vodáky

V pondělí 6. dubna přistoupila česká vláda k uvolnění některých přísných protiepidemických pravidel. Kromě otevření některých obchodů jsou už od dnešního dne – 7. 4. v platnosti mírnější pravidla pro individuální sportování. Občané nyní mohou opět využívat venkovní sportoviště, parky a další plochy k individuálnímu sportování bez nutnosti použití roušek, samozřejmě za dodržení určitých pravidel. Lidé nesmí sportovat v počtu vyšším než 2 osoby (to už povoluje jízdu na kánoi!), musí dodržovat alespoň dvoumetrové odstupy od ostatních sportujících a nesmí využívat vnitřních uzavřených společných prostor jako jsou šatny nebo sprchy. Podrobnější informace hledejte na oficálních stránkách vlády.

Alpské řeky a potoky v roce 1988

Alpské řeky a potoky v roce 1988

Píše se rok 1988 a v Rakousku v Alpách už se smaží řeky a potoky všemožných obtížností. Podívejte se na delší video ze známých i méně známých toků (znáte třeba Bschlabser Bach?) a porovnejte, jak to vodáci zvládali tehdy a jak to zvládají dnes.

Záchranná akce na Große Ohe

Záchranná akce na Große Ohe

Posledním výletem Michala Havelky za hranice, předtím, než se zavřely, byla říčka Große Ohe tekoucí nedaleko známější Wolfsteiner Ohe. Michal nejprve okouknul spodní úsek, který je velmi těžký, ale neměl vodu a jsou v něm napadané stromy a pak si s kamarády splul horní, lehčí, ale moc pěkný úsek vhodný i pro méně zkušené. Bohužel se na závěr výletu Michal málem utopil, když se mu nepovedla lajna v jedné z větších peřejí a zůstal zaklíněný pod kamenem. Vše je zdokumentováno v jeho již třetím WWVlogu. Tak se mrkněte!

Okoukněte nový web Kanoe.cz

Okoukněte nový web Kanoe.cz

Jen před pár dny byl spuštěn nový web kanoe.cz, na kterém prezentuje své aktivity ČSK – Český svaz kanoistiky. V redakci jsme web zhodnotili jako zdařilý a velmi přehledný. Navíc nás zaujal jeden z nejnovějších článků Statistika z divoké vody, kde najdete statistiky i toho, co by vás snad nikdy nenapadlo vyhodnocovat. A jak se nový web líbí vám?

Na Oetztaler Ache začala vznikat ilegální vodní elektrárna. Lze podepsat petici!

Na Oetztaler Ache začala vznikat ilegální vodní elektrárna. Lze podepsat petici!

Zřejmě paniku okolo koronaviru využili stavbaři u obce Tumpen v rakouském Ötztalu, aby započali se stavbou vodní elektrárny. Bohužel se brzy ukázalo, že stavba začala vznikat bez potřebných povolení a záměr využít aktuální složité situace je tedy o to zřejmější. Zpráva je pro nás zvláštní i proto, že před rokem se objevila informace, která říkala, že žádné přehrady v tomto údolí nebudou kvůli ochraně přírody Natura 2000. Pro vodáky by nová elektrárna znamenala odvedení vody z úseku Achtürze a z horní části úseku Wellerbrücke, ale hlavně by to znamenalo, že další přehrady, které jsou pro údolí Ötzu plánovany, by postupně mohly začít vznikat také. Proti černé stavbě už vznikla elektronická petice, kterou připravily organizace Free Rivers Fund, WET – Wildwasser Erhalten Tirol a další.

V pátek vychází Pádler 1/2020. Podívej se, co všechno se v něm píše.

V pátek vychází Pádler 1/2020. Podívej se, co všechno se v něm píše.

V pátek 27. 3. „vypadne“ z tiskárny letošní první vydání vodáckého časopisu Pádler a ihned zamíří k předplatitelům a na pulty prodejců. Pokud bys ho chtěl dostat přímo do schránky, je ještě čas zřídit si předplatné a sice do středeční půlnoci (25. 3.). Tak neváhej, Pádler je opět nacpanej k prasknutí nejlepším vodáckým čtením v Česku.

Chrudimka s oddílem Tapouch

Chrudimka s oddílem Tapouch

Deště v minulém týdnu přinesly vodu nejen do koryt řek v našich horách, ale v podstatě v celé republice. Využili toho i ve vodáckém oddílu Tapouch a vyrazili na Chrudimku z Trhové Kamenice do Travné. Akci přál vodní stav i počasí a video z ní je pohlazením po vodácké duši. Však se podívejte…

Nouzový stav v ČR omezí i vodáky

Nouzový stav v ČR omezí i vodáky

Včerejší vyhlášení nouzového stavu z důvodu epidemie koronaviru po celém území ČR bude mít dopad i na jarní vodácké akce, protože musí být zrušeny všechny veřejné akce. V kalendáři vodáckých akcí označujeme jako zrušenou jednu akci za druhou a další budou bohužel přibývat. Nouzový stav má trvat 30 dnů. Situace je o to smutnější, že je dostatek vody a většina akcí by se tedy konat mohla. Podrobnější informace u konkrétních akcí vždy sdělí pořadatelé.

Okoukněte prototyp lodě Hot Wings od Honzy Choutky

Okoukněte prototyp lodě Hot Wings od Honzy Choutky

Někdo přes zimu staví sněhuláky nebo jezdí na vypuštěný Orlík, někdo si zaleze do dílny a vymýšlí lodě. A přesně to vymýšlení dělal v letošní zimě singlíř Honza Choutka, který postavil loď s pracovním názvem Hot Wings (odhadujeme, že název lodi dala křídla za kokpitem). Jak novinka funguje na vodě a co je vlastně zač vám ukáže video od Michala Havelky alias Portage.

Splutí rakouského Traunu z Hallstattu do Dunaje

Splutí rakouského Traunu z Hallstattu do Dunaje

Mezi českými vodáky je rakouská řeka Traun známá zejména v úseku nad Hallstattským jezerem, kde se jmenuje Koppentraun a tvoří tam oblíbený peřejnatý úsek. Řeka je ovšem splavná i poté, co proteče Hallstattským jezerem a doplout se po ní dá až do Dunaje. Podívejte se na video, jak taková plavba může vypadat. Vsadíme se, že mnozí z vás, si dají Traun na svůj list řek, které musí absolvovat.