Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Omluva za chybu v letním vodáckém speciálu

Omluva za chybu v letním vodáckém speciálu

V letošním letním vodáckém speciálu NA VODU! jsme udělali chybu, ze kterou se musíme omluvit nejen vám, čtenářům, ale také vodáckému obchodu a půjčovně VODÁK sport. Ve velkém přehledu půjčoven jsme totiž u VODÁK sportu Brno uvedli špatnou adresu. Místo Bratislavská 31 mělo být uvedeno Kaštanová 127 – naproti Makru v areálu Destily. Opravu jsme provedli alespoň u elektronické verze, které je zdarma ke stažení na našem webu. Doufáme, že všichni, kdo budou chtít do VODÁK sportu vyrazit, najdou správnou cestu!

RECENZE: Cestovní plynový gril Meva Piknik

RECENZE: Cestovní plynový gril Meva Piknik

Když se mezi produkty k otestování objevil gril Meva Piknik, neváhal jsem ani chvilku a hned jsem po něm skočil. Pracovně grilovat (protože testování je přece taky tvrdá práce), to se mi ještě nestalo. Zpětně musím říct, že pohodovější test jsem asi ještě nezažil.

Rozvodněné české řeky mají další oběť

Rozvodněné české řeky mají další oběť

Rozvodněná říčka Morávka na frýdeckomístecku si dnes vyžádala jednu lidskou oběť. Otec sjížděl s dvěma dětmi na raftu rozvodněný tok a převrátili se. Otec se starší dcerou nehodu přežili, mladší dcera byla nalezena v bezvědomí. Povedlo se ji ještě rozběhnout srdce a krevní oběh, ale po přepravě vrtulníkem do nemocnice zemřela. Podrobněji na idnes.cz. ilustrační foto: archiv Vodácké školy záchrany

Na Vltavě poblíž Boršova nad Vltavou utonul vodák

Na Vltavě poblíž Boršova nad Vltavou utonul vodák

Od čtvrtečního večera byl na Vltavě pod Dívčím Kamenem pohřešován vodák. Policisté po něm pátrali dokonce za pomoci vrtulníku až do dnešního dopoledne, kdy bylo pod kánoí objeveno jeho tělo. Ve Vltavě aktuálně teče přibližně třikrát více vody než je pro letní sezonu obvyklé a ostatním vodákům se doporučuje zvýšená opatrnost. Další informace se dají dohledat v denním tisku. ilustrační foto: archiv Vodácké školy záchrany

RECENZE: Waka Steeze Combo – dva povedené kajaky v jednom

RECENZE: Waka Steeze Combo – dva povedené kajaky v jednom

Waka Steeze je unikátní kajak, protože z něj lze udělat creekovku nebo riverunner s úzkou a plochou zádí. Takové pokusy už pár výrobců v minulosti předvedlo. Leckdo si asi vzpomene na lodě Transformer od Wave Sportu, kde se přidělávaly různě dlouhé špice nebo na velmi zvláštní kajak FX od Daggeru, kde se dal přidat objem pomocí plováků na přídi a zádi. Nic z toho se ale nechytlo. Až nyní to znovu zkouší Waka a je třeba říct, že jejich provedení vypadá, a předesílám, že i funguje, o poznání lépe.

Jak vodácké firmy pomáhaly během koronavirové pandemie

Jak vodácké firmy pomáhaly během koronavirové pandemie

Koronavirová epidemie se v Česku rozjela poměrně rychle a prvotní šok byl veliký. Nikdo nic nevěděl, kupily se zákazy a nařízení a do toho všeho republika trpěla kritickým nedostatkem ochranných pomůcek. Do jejich výroby se zapojil, kdo mohl, včetně některých vodáckých firem či institucí. Podívejte se, jak konkrétně některé z nich pomáhaly. Jsme na ně pyšní!

Vodácká trika a mikiny od Padluj.com

Vodácká trika a mikiny od Padluj.com

Každý správný vodák by měl chodit jako vodák i oblečený. Mysleli na to třeba v kajakové škole Padluj.com a připravili vodácká trika a mikiny. Ty je možné zakoupit nebo je získat účastí na některém z kajakářských kempů, které škola nabízí. A kdybyste nevěděli, tak potisk vznikl ve spolupráci s předními odborníky v oboru kardiologie, kteří na vzorku několika kajakářů zkoumali, jak se jim mění srdeční rytmus při pohledu na pořádné vlny.

Vloni nová prodejna, letos nový web, co bude příště?

Vloni nová prodejna, letos nový web, co bude příště?

Pro minulou vodáckou sezonu si brněnský vodácký obchod Water Element postavil novou vodáckou prodejnu včetně zázemí, letos do nové sezony, která díky koronaviru začíná trochu později, vstupuje s úplně novým webem, který můžete okouknout na obvyklé adrese www.vodacke-centrum.cz. Za nás po prvních několika kliknutích palec nahoru a docela by nás zajímalo, kam ve WE dávají ty obří skladové zásoby.

Záchrana a sebezáchrana na packraftu

Záchrana a sebezáchrana na packraftu

O packraftingu toho u nás bylo zatím napsáno málo, ale něco přece. Aktuálně tato vodácká disciplíná prochází slušným boomem, kterému určitě pomáhá i začátek výroby revolučních packraftů v Česku pod značkou ROBfin. Packrafting je oproti konvenčním vodáckým disciplínám jiný v mnoha věcech a jednou z nich je i záchrana respektive sebezáchrana. Jinde platí striktní zákaz se k lodi přivazovat, u packraftu se to naopak doporučuje. Proč? Na to odpoví následující instruktážní video. A pokud by vás toho o packraftech zajímalo víc, mrkněte na YouTube kanál ROBfin videos, kde to najdete víc!

Vodácký časopis Pádler 2/2020. Koukni, co v něm je.

Vodácký časopis Pádler 2/2020. Koukni, co v něm je.

Koronavirová krize pomalu končí, vodácká sezona pomalu začíná. A k tomu samozřejmě nemůže chybět i pořádná porce vodáckého čtení, které nenajdeš nikde jinde než v časopisu Pádler, jehož druhé letošní vydání bude v distribuci už za pár dnů!