Petr Snížek

Petr Snížek

Šéfredaktor

Petr byl na vodě poprvé na Lužnici ještě než se narodil. Tak brzy ho rodiče k vodě vedli. Nejspíš se to vyplatilo, protože se ho voda drží dodnes. Začínal v dětském oddílu, kde s kamarády závodil na pramicích ve vodáckém víceboji, postupem času se našel v kajaku a na divoké vodě.

Články autora

Vltavský jez Konopa (Papouščí skála) je skoro hotový

Vltavský jez Konopa (Papouščí skála) je skoro hotový

Kontroverzní rekonstrukce vltavského jezu Konopa, též zvaného jez u Papouščí skály, je téměř hotová. Chybí už jenom dodělat výdřevu v propusti, což bude bezpečně hotovo do začátku sezony. Oproti původním plánům došlo, možná i kvůli kritice z řad vodácké odborné i laické veřejnosti, k prodloužení kozy šlajsny, úpravám břehu (zdi) pod šlajsnou a také k vylepšení výstupního respektive nástupního místa. Hladina nad jezem se prý zvedla přibližně o metr. Další fotografie jezu si můžete prohlédnout na facebooku půjčovny Surfsport.

Od roku 2024 bude na OH také Extreme Slalom

Od roku 2024 bude na OH také Extreme Slalom

Mezinárodní kanoistická federace (ICF) odsouhlasila, aby byl na program letních Olympijských her v Paříži v roce 2024 zařazen takzvaný Extreme Slalom, což je v podstatě obdoba již léta známého kayakcrossu. O výsledku hlasování informoval na svém facebookovém profilu Český svaz kanoistů. Nově by si tedy slalomáři rozdělil 6 sad medailí namísto stávajících 4. Zároveň ale není možné navyšovat počet rozdaných medailí, takže je potřeba je někde ubrat, v tomto případě se tak stane na úkor dvou disciplín rychlostní kanoistiky. Proč ICF podporuje Extreme Slalom si můžete přečíst v tomto článku. Co si o této novince myslíte? Budeme rádi za komentáře.

Kniha vodáckých povídek: Vlnožrouti

Kniha vodáckých povídek: Vlnožrouti

Vlnožrouti jsou pátou a poslední knihou, která vzešla z vodácké literární soutěže nazvané Kenyho VOLEJ. Tu po dobu 10 let pořádal Jiří „Pígo“ Nosek a podrobněji se o ní můžete dočíst v rozhovoru s ním. Celá knižní série si klade za cíl pobavit vodácké i nevodácké čtenáře a obohatit vodácké knihovny o zábavnou četbu, které je, i přes poměrně slušné množství vycházejících knih s vodáckou tematikou, stále málo.

RECENZE: Plovací vesta HIKO GUARDIAN 3.D

RECENZE: Plovací vesta HIKO GUARDIAN 3.D

Plovačku Guardian od Hika asi není potřeba českým vodákům dlouze představovat. Na trhu je už nějaký ten rok a výrobce stále pracuje na jejím vylepšování, které nastalo i pro sezonu 2020. Zaměříme se tedy v recenzi hlavně na novinky, které na vestě najdeme.

Soutěska Lammeru je nesjízdná

Soutěska Lammeru je nesjízdná

Kvůli velkému množství dřeva v korytě je absolutně nesjízdná populární soutěska na rakouském Lammeru – Lammeröfen. Ne, že by teď přes zimu někdo vyrážel pádlovat, natož do Rakouska, ale na jaře se tahle informace bude hodit. Určitě dejte vědět i kamarádům!

Odešel Standa Chládek

Odešel Standa Chládek

Ve věku 83 let odešla česká vodácká legenda a zároveň legenda světového seakajakingu – Standa Chládek. Standa toho za svůj život stihnul víc, než by mnozí zvládli za životů deset. Propádloval spoustu řek, jezer a moří, psal knihy, bádal v historii starých Mayů a plul po stopách lovců velryb v severním Pacifiku, zejména okolo Aleutských ostrovů, byl úspěšným československým reprezentantem. Velkou oporou mu v životě byla jeho žena Ema. Standa spolupracoval i s Pádlerem (HYDREM), psal pro nás články a ještě nedávno jsme s ním připravili rozhovor. Sbohem Stando!

Vyšla kniha Za úspěchem ve vlnách

Vyšla kniha Za úspěchem ve vlnách

Právě vyšla vodácká kniha od trenéra a bývalého úspěšného závodníka ve vodním slalomu Jana Busty nazvaná Za úspěchem ve vlnách. Kniha si klade za cíl komplexně informovat o tréninku vodního slalomu včetně takových aspektů jako je psychická příprava, regenerace nebo výživa. Nejvíce prospěšná bude kniha pro trenéry vodního slalomu, ale jak sám autor říká v rozhovoru o svém díle, v knize si najdou svoje i závodníci, obyčejní vodáci, rodiče dětí, které s vodou začínají nebo sportovci z úplně jiných sportovních oborů. Pokud byste si knihu, jejíž cena je příznivých 300 Kč, rádi koupili, tak se podívejte sem. My už máme v redakci recenzní výtisk a brzy o knize napíšeme naše první dojmy.

Čertovy proudy na paddleboardech

Čertovy proudy na paddleboardech

Paddleboarding se postupným vývojem zabydlel snad ve všech vodáckých odvětvích, na která jsme zvyklí, a nejinak je tomu i na divoké vodě. Už nějaký ten čas můžete dokonce lidi na paddleboardech potkávat na vyhlášených Čertových proudech. Zatím sice „jen“ na jejich horní polovině, ale ono se to časem změní, jak dokazuje následující video a taky třeba rozhovor s Rotťákem, který patří k top lidem divokovodního paddleboardingu nejen u nás.

ROZHOVOR: Jiří „Pígo“ Nosek – Čas všude si vozit zadek teprve bude

ROZHOVOR: Jiří „Pígo“ Nosek – Čas všude si vozit zadek teprve bude

S Pígem jsem v kontaktu už nějaký ten rok. Je to člověk, který dal za posledních deset let vodáckému světu, lépe řečeno vodáckým knihovnám, pět knih s vodáckými povídkami a k tomu přidal i nějaký ten vodácký zpěvník. Tuhle jeho životní éru, a zároveň knižní edici, zakončila nedávno vydaná kniha Vlnožrouti. Nepovídali jsme si ale zdaleka jenom o literatuře…

15 let s loděmi od Kutlíků

15 let s loděmi od Kutlíků

Co se vám vybaví, když se řekne Kutlíci? Někomu nafukovací kánoe Rio, někomu třeba jen nafukovací lodě, někomu možná logo firmy, které vypadá, jako by ho kreslily děti ve školce. Mně osobně se vybaví hlavně dvojčata Pavel a Petr Kutlvašrovi, které na vodě a okolo ní potkávám už hodně let, ale až v nedávno jsem vlastně zjistil, který je který. A právě za nimi jsem se vypravil do východočeské obce Kornice, která leží jen pár set metrů od Litomyšle. Tady totiž sídlí a vyrábí jejich firma.