Petr Novotný

Články autora

Švédské Skärgård aneb hledání vodáckého ráje

Švédské Skärgård aneb hledání vodáckého ráje

Je to už dávno, co jsem prvně cestoval do Skandinávie. První cesty mířily za nejatraktivnějšími oblastmi ležícími až v dalekém Norsku. Kouzlo hlubokých fjordů, modravých ledovců, divokých řek či tisíců vodopádů působilo jako magnet. Bylo tak silné, že cestou za krásami severu nedovolovalo byť krátkou zastávku v „nudném rovinatém Švédsku“. To se ale později změnilo.

Na kajaku bezpečně a lehce III. – přejezdy – odkudkoliv kamkoliv

Na kajaku bezpečně a lehce III. – přejezdy – odkudkoliv kamkoliv

V prvních dvou dílech našeho seriálu jsme si ukázali většinu záběrů na klidné vodě, přenesli jsme tuto dovednost na vodu proudící, umíme bezpečně najet do proudu a zastavit ve vracáku. Ve třetím dílu se budeme věnovat přejezdům proudu, který je jasně čitelný. Na řece však potkáme řadu překážek – vlny a válce. Ukážeme si pár způsobů jak přejezd v obtížných podmínkách bezpečně zvládnout.

Na kajaku bezpečně a lehce II. – hrajeme si s proudem

Na kajaku bezpečně a lehce II. – hrajeme si s proudem

Po prvním dílu, ve kterém jsme si ukázali všechny záběry na klidné vodě, se konečně dostaneme na řeku. Dnes si ukážeme, jak se na proudící vodě chovat. Je důležité umět vyjet z proudu a bezpečně zastavit, nebo se naopak do proudu dostat.

Na kajaku bezpečně a lehce I.

Na kajaku bezpečně a lehce I.

V novém seriálu se budeme věnovat technice jízdy na klidné i divoké vodě. Ukážeme si pohybové principy, které pomohou zlepšit techniku jízdy. Naučíme se záběrové kombinace pro snadné nájezdy do proudu a výjezdy z proudu bez ztráty rychlosti a bočního posunu lodi. Upozorníme na klíčová místa, správné časování a nejčastější chyby. Veškeré předvedené principy a záběrové kombinace přeneseme do praxe. Cílem celého seriálu je zlepšení techniky jízdy na kajaku, rozšíření a správné použití záběrových kombinací, a tím i zvýšení bezpečnosti na divoké vodě.