Jan Novotný

Články autora

Na startu adidas Sickline

Na startu adidas Sickline

Právě dnes se roztáčí kola extrémního mistrovství světa ve sprintu na divoké vodě. Světová elita extrémních kajakářů se sešla v údolí řeky Ötz aby změřila své síly na letošním adidas Sickline Extreme Kayak World Championship pořádaném již tradičně na legendární sekci Wellerbrücke.

Říční nástrahy aneb zákon o nedovoleném hazardování na řece s výkladem

Říční nástrahy aneb zákon o nedovoleném hazardování na řece s výkladem

Řeka není zábavní park. Atrakce na řece nejsou (většinou) umělé a nedají se zastavit ani vypnout. Řeka je živel, který má svá pravidla, své zákony, které je dobré respektovat. Podceňování rizik, jimiž je každá – i ta nejoblíbenější a nejnavštěvovanější – řeka prošpikována, bývá trestáno bolestivými fyzickými tresty, někdy i trestem nejvyšším.

Vítězství, nebo svoboda

Vítězství, nebo svoboda

Nedávno oslavila své 81. narozeniny jedna z největších osobností světové vodácké historie. Zatímco u nás je jméno Milo Duffek známé jen nemnoha znalcům a pamětníkům, v zahraničí a především v USA je pojmem a velkou legendou. Jako malý dárek k Milovým narozeninám chce HYDROredakce připomenout článek, který vznikl z rozhovoru vedeného v Praze na jaře roku 2005.

Poučení z povodní?

Poučení z povodní?

Po čtrnácti dnech intenzivních dešťových přeháněk, které přívaly vody „bombardovaly“ většinu území Česka a způsobily rozsáhlé povodně především v jižních Čechách a na severní Moravě, se řeky začínají pomalu vracet do normálu. Ani na nejpopulárnějších turistických tocích nyní hned tak nehrozí sucho, na které jsme si v minulých sezonách pomalu a neradi začínali zvykat…

Tyler Bradt + Palouse Falls = světový rekord ve velkém stylu

Tyler Bradt + Palouse Falls = světový rekord ve velkém stylu

Ani ne dva měsíce vydržel světový rekord brazilce Pedra Olivii. 21. dubna jej znovu překonal držitel předchozího rekordu Tyler Bradt skokem z 56,7 m vysokého vodopádu Palouse Falls ve státě Washington. Podívejte se na strhující video!

Jarní úklid na řekách

Jarní úklid na řekách

Již počtvrté letos vyrazí dobrovolníci na Sázavu, aby ji zbavili tun nejrůznějšího odpadu, který „zkrášluje“ její břehy. Sázavskou, berounskou nebo vltavskou tradicí jarního čištění se letos poprvé inspirovali také vodáci na řece Ohři.

Vítejte na novém HYDROwebu!

Vítejte na novém HYDROwebu!

Vážení a milí vodáci, vodačky, čtenářky a čtenáři. Starý dobrý HYDROweb, takový jak jej znáte už skoro šest let, se nám – a možná i Vám – začal zdát už opravdu starý a čím dál tím méně dobrý. Přišel tedy čas nahradit ho novým a, jak doufáme, ještě lepším webem. Vítejte proto dnes na novém HYDROmagazínu.cz!

HYDRO 3/08 – voda za humny

HYDRO 3/08 – voda za humny

Blíží se léto, přípravy na letní vodáckou dovolenou jsou jistě v každé správné vodácké rodině již v plném proudu a do toho všeho vychází nové, letní HYDRO 3/08. A aby bylo aktuální a zároveň užitečné, přináší vám velký náklad informací o řekách v zahraničí a při tom vlastně skoro doma… Ano, řeč bude o příhraničních řekách, které je nyní možné znovu objevovat a poznávat díky „Schengenu“.

HYDRO 4/08

HYDRO 4/08

Zatímco vy, kamarádi, určitě někde cestujete a pádlujete, letošní letní HYDRO zůstává pěkně doma. „Doma“ znamená v tomto případě u nás v Evropě. Nepoletíme tedy nikam za vodáckou exotikou, ale podíváme se jen o kousek dál „za humna“ než posledně. Naši autoři pro vás vybrali a popsali několik zajímavých destinací, které určitě stojí za to navštívit. Podíváme se do Alp, především na řeku Salzu a její okolí, ale vypravíme se třeba až do Norska, do Británie nebo za teplem do Řecka…