Věra Kučerová

Její první řeka byla Vltava na pramicích v deseti letech. V patnácti začala chodit do dětského vodáckého oddílu, kde poznala Járu, svého manžela. Voda a veškerá turistika je provází celým životem. Nejdřív spolu jezdili na laminátové deblovce, pak kvůli kolenům přesedlali na nafukovačky. Sjezdili spoustu řek po celém světě. Teď v penzi si vybírají toky méně vzdálené, ale stejně hezké.

Články autora

Vavřinec 2011

Vavřinec 2011

Chladno a déšť, což nám meteorologové předpověděli na termín Vavřince, příliš na vodu nelákal, ale přesto se sešla na Vavřinci spousta vodáků. Pořadatelé vydali v sobotu 270 startovních čísel a na splutí Vavřineckého potoka se vydalo dalších asi 1 200 vodáků. K úplnému výčtu účastníků se musí přidat ještě 800 splouvajících v neděli. Dobrá účast.

S nafukovačkou v Coloradu

S nafukovačkou v Coloradu

Když jsme s mužem v roce 1996 plánovali naší první cestu do USA, rozhodli jsme se vzít si s sebou pálavu a zkusit si sjet nějakou řeku. Mít pálavu znamenalo ušetřit nějakou tu korunu za raftování s komerční společností, a tak nám stálo za to, vzít jí přes oceán.

Lipno Dragon Boat Race 2011

Lipno Dragon Boat Race 2011

V sobotu 21. května 2011 se koná na Lipně 2. závod Dragon Boat Grand Prix, Dračí mistrovství lipenské přehrady. Závod je součástí akce [url=http://www.turisma.cz newwindow]„Zahájení lipenské letní sezóny“[/url]. Pořádání dračího závodu se ujal oddíl Outdoor Club HANACE České Budějovice.

Chrudimka se opravdu povedla

Chrudimka se opravdu povedla

Když mi Bobr před čtvrt rokem volal, že se mu podařilo pohnout kolečkem na výpusti přehrady Seč I a že se odtud poprvé pojede organizovaně Chrudimka, měla jsem radost s ním. Pro něj to znamenalo spoustu jednání s úřady před akcí, další jednání s majiteli pozemků v místech výstupu a nástupu a pak konečná organizace splutí.

Řecko a Albánie 2011

Řecko a Albánie 2011

Po týdenním putování za řekami Langafzas, Arachtos, Kalaritikos, Voidomatis na severu Řecka (WW II–III+), jsem se s Řeckem nerada loučila. Měla jsem před očima fotky kamarádů ze zájezdu do Albánie v roce 1995, na kterých byly většinou jen suché vyprahlé kopce, chudoba vesnic a bunkry, které jsou všude.

Vavřinečák v zimě

Vavřinečák v zimě

Řeky, říčky a potoky nám v posledních dnech zamrzly a tak vodáci posmutněli. Na další vodácké radovánky si musí chvíli počkat. Podívejte se ale, jak to vypadalo v Toušicích ve čtvrtek ráno. Občas by to chtělo ledoborec, ale plasťák by to asi taky zvládl.

XX. Odemykání Doubravy 2. a 3. dubna 2011

XX. Odemykání Doubravy 2. a 3. dubna 2011

Dědek Doubravák odemkne v sobotu 2. dubna v 10:00 hodin pod pařížovskou přehradou Doubravu zlatým klíčem, aby mohli vodáci v 10:30 po tradičním ceremoniálu Doubraváka vyjet na vodu.

Splutí Chrudimky

Splutí Chrudimky

Na 26. března se podařilo po mnoha jednáních skautům z Ronova zajistit navýšení vodního stavu na splutí Chrudimky z přehrady vodní nádrže přehrady Seč I do Mezisvětí. Junák – svaz skautů a skautek ČR – středisko Ronov nad Doubravou se tímto stal organizátorem 1. ročníku zbrusu [b]nové vodácké akce[/b].

Splouvání Vltavy 2011

Splouvání Vltavy 2011

Rada NP Šumava odsouhlasila návrh znění nového návštěvního řádu. Letošní varianta splouvání je přísnější, ale souhlasilo s ní všech 22 šumavských obcí s podmínkou, že se budou hledat další varianty zajišťující ochranu životního prostředí.

Sraz vodáků na Orlici v „Litickém oblouku“

Sraz vodáků na Orlici v „Litickém oblouku“

V sobotu 14. května se koná už 32. ročník srazu vodáků se splutím Divoké Orlice. Sraz je v 11 hodin na louce u železniční stanice Bohousová. Cíl splutí je v Potštejně. Délka splouvaného úseku je 9,5 kilometru a jeho obtížnost WW I–II.